Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Albanska vojska čisti obalu pred dolazak turista

  Premijer Albanije Edi Rama poslao je vojsku da očisti obalu uoči predstojeće, kako se očekuje, bogate turističke sezone, piše briselski portal Euraktiv.

  Portal dodaje da u Albaniji i dalje ima problema sa odlaganjem otpada jer je prikupljanje na nivou opština sporadično, a nema ni postrojenja za recikciklažu.

  U očekivanju da posle dve godine neizvesnosti zbog pandemije, 2022. omogući da albanski turizam nadoknadi gubitke, Rama je posetio turistička područja i upozorio da će veliki broj turista ove godine sa sobom doneti i dodatni otpad.

  On je dodao da je u neka priobalna područja poslata vojska, ali da je na stanovništvu da obale održava čistim.

  „Biće to najčistija sezona zbog vanrednih poslova koji se svakodnevno obavljaju, ali i zbog finansijskih instrumenata koji priskaču u pomoć primorskim opštinama u kojima se stanovništvo tokom sezone uvećava. Ako su opštine čiste, na ljudima je da ne zagađuju“, rekao je on.

  Procenjuje se da je najveći izazov za Albaniju šta raditi sa otpadom. U mnogim područjima nedostaju kante za otpatke, a kontejneri u koje se odlaže komunalni otpad ponekad su danima prepuni.

  Trenutno u Albaniji ne postoje državna postrojenja za reciklažu. Sav otpad ili odlažu građani, ili sakupljaju opštine i odlažu na deponije, dok se mala količina spaljuje.

  Tokom 2020. stvoreno je 1,04 miliona tona otpada, a preko 80 odsto je deponovano na deponije. Iste godine je reciklirano samo 18 odsto otpada što je manje nego prethodne godine, navodi Euraktiv.

  Iako postoji zabrinutost da bi posledice rata u Ukrajini mogle imati uticaja na sektor turizma, broj turista već izgleda obećavajuće za 2022. godinu, te će morati da se pronađe rešenje za otpad.

  Prema podacima Nacionalnog instituta za statistiku, Albanija je 2021. godine primila 363.483 turista iz Istočne Evrope. Na vrhuncu, 2019, taj broj je iznosio 393.368, a najviše posetilaca iz tog regiona bilo je iz Poljske, Ukrajine, Rusije i Belorusije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE