Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rajić: Strane firme izbegavaju dobavljače iz Srbije

  Koordinator Mreže za poslovnu podršku kompanijama Dragoljub Rajić izjavio je da strane firme počinju da zaobilaze dobavljače iz Srbije i kada su po cenama povoljniji od drugih proizvođača zbog neprilika koje mogu nastati pošto je Srbija odbila da uvede sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

  On je rekao da se privrednici, koji su poslednjih meseci bili na sajmovima u svetu, žale da strane kompanije počinju da za dobavljače biraju firme iz evropskih zemalja čak i kada su im proizvodi skuplji nego roba kompanija iz Srbije.

  „Na poslednjim privrednim sajmovima u svetu primećeno je da su strane kompanije počele da zaziru od srpskih firmi jer zemlju doživljavaju kao politički neopredeljenu između dva bloka u svetu zbog rata u Ukrajini“, rekao je Rajić za Betu.

  Dodao je da na mesto firmi iz Srbije uskaču firme iz Bugarske i Rumunije koje su članice Evropske unije (EU) i zbog opredeljenja za tu zajednicu ne rizikuju da i same budu pod sankcijama.

  „U ovom trenutku nema najava stranih investitora da planiraju da presele investicije iz Srbije iz straha da bi mogle da budu uvedene sankcije Srbiji, ali se stranci plaše kada potpisuju ugovore na određeni period da ne dođe do nekih problema i da ne mogu da realizuju ugovore“, rekao je Rajić.

  Najviše investitora i novca dolazi iz Evrope

  Istakao je da je u ovom trenutku raspoloženje stranih investitora dobro i da su nemački, čak 95 odsto njih, izjavili u nedavnoj anketi da su zadovoljni uslovima poslovanja.

  Rajić je ocenio da postoji opasnost da, ako se nastave pritisci na Srbiju da uvede sankcije Rusiji, to može da spreči dolazak novih investicija. „Potrebi su nam stabilni uslovi poslovanja koji će zavisiti od opredeljenja Srbije, posebno iz razloga što sukob neće biti privremenog karaktera“, rekao je Rajić.

  Dodao je da strani investitori slušaju preporuke svojih vlada i da se to videlo i po povlačenju stranih firmi iz Rusije. U Srbiju, kako je rekao, najveći broj investitora dolazi iz Evrope, najviše novca iz njihovih fondova, pa da je opredelenje u spoljnoj politici zbog toga važno.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE