Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radojičić: 5 km zida će štititi Beograd od poplava

  Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da će rešenje za odbranu od poplava na obali u Zemunu biti zid visine oko 50 centimetara i dužine oko pet kilometara.

  „Mobilne brane postavićemo duž obale, od Brankovog mosta sa novobeogradske strane do kluba ‘Radecki’ u Zemunu. Reč je o projektu zaštite Novog Beograda i Zemuna od velikih voda Dunava i Save. Cilj je da kada je visok vodostaj reke i kada se pojavi pretnja od izlivanja oprema bude brzo postavljena na obalu, a kada ne bude bilo potrebe za njom, ona bi bila skladištena“, rekao je Radojičić za Politiku.

  On je objasnio da to znači kako odbrambenu liniju više ne bi činili džakovi već savremena tehnička rešenja koja bi se po potrebi čuvala i prevozila iz skladišta.

  U okviru ovog projekta prvo će se obaviti građevinska priprema obale i izgraditi zid na koji će se onda, po potrebi montirati mobilna oprema.

  Ugovor za nabavku opreme, vredan oko 1,7 miliona evra zaključen je sa nemačkom kompanijom, a sredstva su obezbeđena iz IPA fondova Evropske unije.

  Vrednost izgradnje odbrambenog zida za istalaciju opreme, napominje Radojičić, procenjuje se na dva miliona evra i u to nije uračunato završno uređenje staze i prilaznih saobraćajnica.

  „Srbijavode i grad upravo pripremaju akcioni dokument da bi se ispunili svi preduslovi za izbor načina finansiranja. Oprema stiže u junu 2019. godine, a plan je da zid i staza započnu da se grade 2019. godine tako da bi sve moglo da bude gotovo najranije 2020. Godine“, rekao je Radojičić.

  Izvor: N1

  Foto: A.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE