Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici zauzeli nikšićku železaru i počeli štrajk glađu: „Od danas smo mi vlasnici“

  Radnici nikšićke Železare Tosčelik zauzeli su fabriku i počeli štrajk glađu. Kako prenose crnogorski mediji, prethodno su pregovori o preuzimanju železare između biznismena Miodraga Davidovića i predstavnika turskog Tosčelika „zapali u ćorsokak“, i trebalo bi da se nastave tek 22. avgusta.

  Predstavnik radnika Ivan Vujović izjavio je da ako Davidović ne može da preuzme fabriku, neka to uradi država, ali da se jasno o tome odredi.

  „Doneli smo odluku da počnemo štrajk glađu u krugu fabrike, mi smo zauzeli fabriku i od danas smo mi njeni vlasnici. To znači da turski Tosčelik ne može više da uđe u fabriku, a oni koji budu želeli da pregovaraju o preuzimanju, to ćhe moći da rade samo sa radnicima”, kazao je Vujović, prenosi dnevni list Dan.

  Vujović je naveo da su radnici deset godina ćutali, trpeli i prolazili agoniju i da je sada Tosčelik odlučio da radnike pošalje kući od 1. septembra.

  Železara, ilustracija, Pixabay

  Železara, ilustracija, Pixabay

  Šta je problem u železari i zašto radnici štrajkuju?

  „Davidović i država nisu bili u stanju da se dogovore šta i kako. Mislim da među radnike treba da dođe Abazović, jer radnici traže da država preuzme upravljanje željezarom. Ako Davidović nije sposoban za to, nek to uradi država”, rekao je on.

  Radnici su juče do 18 časova čekali odgovor Davidovića ili premijera Abazovića šta će se desiti sa kompanijom, ali odgovora nije bilo.

  „Ne znamo kako dalje…“

  Prema rečima Vujovića, radnici više nikome ne veruju i znaju kako će dalje.

  Davidović je juče izjavio da od nadležnih ministarstava nije dobio odgovore o njegovom zahtevu da mu se omogući izgradnja solarnih i vetroelektrana za budući rad željezare, kao ni u vezi s pitanjem vode i korišćenja kamenoloma.

  On je rekao „Vijestima“ da su ga predstavnici Tosčelik grupe obavestili da pregovore o prodaji željezare mogu nastaviti 22. avgusta, i da je nastavak pregovora nemoguć bez odgovora države na navedena pitanja.

  Suprotno od toga, premijer Abazović je istakao da je država uradila ono što je do nje, te da će, ako bude potrebe, nastaviti s ulogom medijatora u pregovorima.

  „Toščelik“ uplatio celokupni iznos za Željezaru Nikšić

  Izvor: Vijesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE