Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici Fijata nakon sastanka: Ukoliko se ne ispune zahtevi spremni smo na BLOKADE

  Radnici Fijata i predstavnici Vlade Srbije dogovorili su na sastanku da će biti ustanovljen socijalni program i da niko neće dobiti otkaz, kao i da niko ne treba ništa da potpisuje do socijalnog programa, saopštio je posle sastanka radnik Fijata Đorđe Milojević.

  „Prekidamo okupljanja, videćemo kakav će biti socijalni program, ako nismo zadovoljni tražićemo da se to promeni, ako nas ne poslušaju opet smo na ulicama. Vlada nam je garant da nijedan radnik neće biti otpušten, imaće ili socijalni program ili drugo radno mesto ili u Fijatu za novi model. Niko ništa da ne potpisuje, biće socijalni program“, naglasio je Milojević, a prenose mediji.

  Fiat logo (Pixabay)

  Socijalni program do kraja maja

  Socijalni program biće predložen do kraja maja, kažu radnici da im je to prenela ministrka rada Darija Kisić Tepavčević, a tada će se izjašnjavati ko želi da prihvati.

  „Radnici koji žele da ostanu u fabrici do početka novog modela, da imamo ista primanja 65 odsto, drugi uslov je da se napravi pogram za ljude koji hoće da napuste. I treća varijatna, ko želi sam da ode u inostranstvo. Nema ništa na slilu, hteli su da nas nateraju na silu da potpišemo. Svi su zbunjeni, niko nije znao o čemu se radi, čak je i država rekla da nije znala. I gradonačelnik je zbunjen, stavljeni smo pred svršen čin, do petka treba da potpišemo“, rekao je radnik Fijata Đorđe Milojević.

  On kaže da su potencijalni koraci štrajk i blokada glavnih saobraćajnjica u Kragujevcu, a ne isključuje mogućnost dolaska u Beograd, rekao je uoči sastanka.

  Radnici Fijata ispred fabrike (YT Scrn)

  Dve opcije pred radnicima

  Predsednik Samostalnog sindikata sestrinske kompanije Fijat plastik koji je učestvovao u razgovorima Zoran Miljković je rekao agenciji Beta da su dobijena uveravanja da Vlada Srbije neće da dozvoli da radnici dobiju otkaze.

  On je rekao da će poslodavac do kraja maja izaći sa predlogom socijalnog programa za radnike kompanije Fijat krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu.

  Taj program se odnosi na dve opcije isključivo na dobrovoljnoj osnovi: odlazak iz fabrike uz otpremnine i odlazak na rad u fabrike u inostranstvu Stelantisa, u čijem sastavu posluje Fijat.

  Miljković je rekao da će ih o tom predlogu socijalnog programa obavestiti ministarka za rad Darja Kisić, ali da će njegova važnost zavisiti od toga da li će ga radnici prihvatiti ili ne.

  Dogovoreno je i da Fijat ima mogućnost da, shodno domaćem zakonu, uputi radnike na rad u druge kompanije do godinu dana u Kragujevcu ili udaljene do 50 kilometara od tog grada.

  Radnici (Pixabay)

  Ukoliko ne iskoristi tu mogućnost, a radnicu ne prihvate opcije socijalnog programa, poslodavac mora da ih zadrži na radnom mestu, bez otpuštanja.

   

  „Ukoliko Fijat odstupi od dogovora, poručili smo ministarkama, više od 3.000 radnika je spremno da protestuje i organizuje blokade u Kragujevcu i Srbiji“, rekao je Miljković.

  On je dodao da će danas biti zatraženo od predstavnice kompanije FCA za jugoistočnu Evropu Silvije Verneti da smeni direktora fabrike u Kragujevcu Nikolu Jerotijevića koga su označili kao krivca za nastalu situaciju.

  Kako je objasnio Miljković, on je odgovoran „nesporazum“ sa radnicima koji je nastao jer su predstavnici rukovodstva fabrike u razgovoru sa radnicima prošle nedelje pretili otkazom i ucenjivali ih.

  Kompanija Fijat, automobili, radnici Fijata (Scrn)

  Šta dalje?

  „Mnogo je porodica u pitanju, nije to samo Fijat, to su i kooperanti, 20.000 ljudi, nema gde da se zaposli toliko ljudi. Ako treba da se ide na obuku u inostranstvo to se zna kako ide, tri do šest meseci“, rekao je.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da će država pomoći radnicima Fijat Krajsler automobili, ali da država ne može da odlučuje šta će raditi privatni vlasnik.

  Vučić je rekao da je potpisan ugovor i da će država subvencionisati „ogromnim parama“ novu proizvodnju u Kragujevcu kako bi zaštitila radnike, dodajući da će novi ugovor biti „100 puta povoljniji od starog“.

  „Pomoći ćemo im (zaposlenima u FCA) kao što smo pomogli radnicima Geoksa“, rekao je Vučić.

  Državni sekretar u odboru Stelantisa, a ministarka „iznenađena“ planovima za srpski Fijat

  Izvor: N1/Beta

  Foto: Printscreen/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE