Radne snage ni ZA LEK: Komšijama plate skočile 16%, faliće im MILION radnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radne snage ni ZA LEK: Komšijama plate skočile 16%, faliće im MILION radnika

  Rumunija je samo za godinu povećala plate za 16 odsto kako bi zaustavila odliv vlastite radne snage i podstakla dolazak stranaca.

  U martu ove godine prosečna bruto plata u Rumuniji preskočila je svotu od 1.000 evra (1.062 evra), a ta zemlja spasonosnu radnu snagu potražila je u Pakistanu, piše Ljubica Večernji list.

  Vlasti dve zemlje nalaze se pred potpisivanjem posebnog sporazuma koji će omogućiti desetinama hiljada Pakistanaca posao vozača, lekara,  IT  inženjera i građevinskih radnika.

  Rumunski ambasador u Pakistanu Niculaiea Goia obavestio je pakistanske vlasti da će Rumunija u sledećih nekoliko godina morati da dovede čak milion radnika iz različitih zemalja kako bi pokrila lokalni deficit radne snage.

  Slične brige zaokupljaju i bugarske poslodavce, gde su u godinu dana plate porasle oko 13 odsto, a prema Eurostatu, treća po skoku zarada je tranziciona pobednica Slovačka (oko 9%), a tik do nje su Slovenija, baltičke zemlje i Češka, gde su u godinu dana plate porasle oko 8 odsto.

  “Širi se krug zemalja s mesečnom bruto platom iznad 1.000 evra pa su takvu platu u martu prema dosad raspoloživim podacima beležile Slovenija (1.752 evra), Poljska (1.201 evro), Hrvatska (1.184 evra), Slovačka (1.143 evra) i Rumunija (1.062 eura), a slede ih Crna Gora (765 evra), Bosna i Hercegovina (714 evra) i Bugarska (638 evra)”, navode analitičari Hrvatske gospodarske komore.

  Cena sata rada u Hrvatskoj je u godini dana porasla oko 5 odsto, što je upola više od proseka EU i kretanja na zapadu EU, ali manje nego u uporedivim tranzicijskim zemljama koje takođe vape za radnicima i spas traže u Pakistanu, Vijetnamu, Šri Lanki, Nepalu, Turskoj, Kini… gde traže radnike.

  Izvor: Večernji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE