Put se uveliko gradi: Ljudima "oteta" zemlja po bagatelnim cenama, slede blokade

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Put se uveliko gradi: Ljudima “oteta” zemlja po bagatelnim cenama, slede blokade

  Meštani sedam čačanskih i lučanskih sela najavili su blokade puteva zato što im još nije plaćena zemlja koju im je država oduzela zbog izgradnje autoputa Preljina – Požega.

  Meštani su blokade puteva najavili za subotu i nedelju, 26. i 27. mart.

  “Nedopustivo je da se u 21. veku zemlja otima ljudima kako se to čini na prostoru Čačka i Lučana po bagatelnim cenama, a da svako ko iole pokuša da ostvari svoja prava i dobije adekvatnu cenu za zemlju pred sudom mora da prođe golgotu i maltretriranje”, navodi se u dopisu koji su gradonačelnicima Čačka i Lučana, Milunu Todoroviću i Milivoju Doloviću, uputili meštani.

  Naveli su da se radovi na izgradnji autoputa “uveliko izvode na njihovim njivama i dedovini”, a da se sudski postupci “namerno otežu u nedogled”, kako bi, prema oceni meštana, što više njih odustalo i poklonilo državi svoju zemlju.

  Oni navode da je eksproprijacija njihove zemlje za izgradnju autoputa “gora od nacionalizacije” i da je to “najgora vrsta otimačine”, na koju oni neće pristati.

  “Tražimo da učinite svi što je u vašoj moći da nam se plati adekvatna cena koja će se utvrditi preko suda, a da ne sabotirate zajedno sa Putevima Srbije sudske postupke, ne otežete ih u nedogled, da ne vršite opstrukcije po nalozima države kako se to radi, da pustite sud da pošteno, časno i savesno utvrdi koja je cena zemlje koja nam se silom otima”, navodi se u saopštenju meštana sedam sela.

  Meštani će u subotu blokirati put u mestu Pakovraće kod Čačka, sa početkom u 7 časova i u nedelju u mestu Lisice kod Lučana, kod naselja gde su smešteni kineski radnici koji grade autoput, sa početkom u 10 časova. Dopis, kojim se najavljuje blokada puteva, potpisali su meštani Pakovraća, Lisica, Krstaca, Negrišora, Markovice, Dučalovića i Lučana.

  Oni su ranije više puta protestovali i blokirali puteve zato što im je za zemlju, koja im je eksproprisana za izgradnju autoputa, ponuđena cena kojom nisu zadovoljni i koja je, prema njihovoj oceni, višestruko niža od realne.

  Njihovi predstavnici su imali i sastanak sa presednicom Vlade Srbije Anom Brnabić u Beogradu, 9. februara, na kome su izneli sve primedbe u vezi sa eksproprijacijom zemlje i dobili obećanje da će za mesec dana biti pozvani na drugi sastanak, ali taj poziv još nisu dobili.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE