Prvo je prijavio Sergejevu fondaciju, a sada se bavi i Šapićevom

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvo je prijavio Sergejevu fondaciju, a sada se bavi i Šapićevom

  Nakon što je podneo krivičnu prijavu protiv Sergeja Trifunovića i njegove organizacije „Podrži život”, čak pozvao i Interpol da istraži njihov rad, Mario Spasić, sekretar NVO “Transparentnost” traži da fondacija “Budi human” Aleksandra Šapića državi uplati novac koji je dobila za lečenje novinara N1 Peđe Obradovića.

  Spasić je apelovao na Šapića da novac koji je prikupljen za lečenje novinara TV N1 Peđe Obradovića prebaci državi, koja će finansirati njegovo lečenje. On je zahtev uputio organizaciji „Budi human”, gde su, kako je potvrđeno Danasu, odgovorili da će novac rado proslediti državi, tek kada svih 397 korisnika fondacije bude poslato na lečenje.

  Generalni sekretar „Transparentnosti” Mario Spasić je u svom pismu obrazložio zahtev za prosleđivanje novca državi.

  „Imajući u vidu da se nalazite na čelu humanitarne fondacije ‘Budi human’ i da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio da je država preuzela celokupno finansiranje lečenja novinara Obradovića, čije je lečenje već otpočelo u Berlinu, a kako je Vaša fondacija putem SMS poruka prikupljala novac za lečenje novinara, javnost Srbije očekuje da uspostavite praksu da se u ovakvim slučajevima novac prebaci u državni fond radi lečenja i drugih pacijenata kojima je pomoć neophodna”, navodi se u saopštenju koje su preneli mediji. U njemu se zaključuje da je „iracionalno da se zadrži prikupljeni novac jer je država već preuzela finansiranje”.

  Aleksandar Šapić kaže za Danas da je organizacija „Budi human” odgovorila Mariju Spasiću i obrazložila kada bi, i pod kojim uslovima, novac fondacije mogao biti prebačen državi.

  “Tek kada svih 397 obolelih, za čije lečenje se preko fondacije sakuplja novac, upute zahtev da im on više nije potreban jer brigu o njihovom lečenju preuzima država, tada ćemo sva sredstva prebaciti državi. Onda ćemo i ugasiti fondaciju, jer bi to značilo da za njom više nema potrebe”, ističe Šapić.

  On dodaje da Mario Spasić kao fizičko lice ima pravo da šalje mejlove fondaciji i postavlja pitanja „jer ne krijemo ništa”, ali da u javnu prepisku sa njim nema nameru da se upušta.

  “Međutim, moram da mu objasnim kako fondacija funkcioniše i zbog čega je njegov zahtev iracionalan. Naime, sva sredstva koja se za nekog sakupe, ostaju u fondu. Ukoliko za nekog prestane da se sakuplja novac, zbog izlečenja ili daleko bilo smrti, sredstva se prebacuju na nekog drugog korisnika za koga se sakuplja novac”, naglašava Šapić. On dodaje da u slučaju kada je za korisnika neko obezbedio novac, o tome porodica lično obaveštava fondaciju, pa se ta sredstva takođe preusmeravaju na nekog drugog korisnika.

  “O tome ne odlučujemo na osnovu pisanja medija. Ako nas Peđina porodica obavesti da mu novac više nije potreban, biće iskorišćen za pomoć nekom drugom. Pravilnik rada fondacije je o tome jasan. Do tada je novac Peđin, a u svakom slučaju ostaje u fondaciji. Nema govora o tome da će biti dat državi”, rekao je Šapić.

  Generalni sekretar Saveta za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije „Transparentnost” Mario Spasić je podneo prijavu protiv Sergeja Trifunovića i njegove humanitarne organizacije „Podrži život”, zbog sumnje da je zloupotrebljavao novac građana. Sergej Trufunović je o tome što je fondacija uplaćivala novac u investicioni fond, za N1 ranije objasnio da je to “potpuno legalna stvar”.

  “To je vrlo legalna stvar, sve je po zakonima o fondacijama. Dozvoljeno je da fondacija može da se time bavi…Uzeli smo najmanji rizik. Mi smo dali 15,5 miliona, napravili smo skoro 500.000 dinara i ostalo je jos 5,5 miliona dinara, koji se još nalaze u fondu i koje možemo da povučemo odmah, za 24 sata… a kamate stižu na taj iznos”, rekao je Trifunović.

  O tome kako se odlučuje koje će dete dobiti pomoć fonda, Trifunović kaže: “Za razliku od Šapićeve fondacije gde svako dete ima svoj račun, mi imamo jedan telefonski broj iz svih mreža i postoji jedan račun. Lekarska komisija od tri člana, koji ne primaju nikavu platu, određuje prioritete. Te lekare je našao Upravni odbor fondacije, a imali smo problema da ih uopšte nađemo.”

  Predstavnici fondacije “Podrži život” dostavili su svu traženu i potrebnu dokumentaciju ovlašćenim licima MUP-a Republike Srbije, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, naveo je u saopštenju javnosti advokat Sergeja Trifunovića i Fondacije Goran Draganić. Draganić istovremeno navodi da se iz te dokumentacije vidi da je Fondacija sredstva prikupljena od građana koristila isključivo radi ostvarivanja zakonitih ciljeva Fondacije – lečenja bolesne dece kao i za nadoknadu opravdanih, redovnih troškova nastalih u vezi sa radom Fondacije.

  Mario Spasić je inače na čelu antikorupcijskog tima Ministarstva zdravlja nalazi tri godine. Javnosri je poznat po tome što je 2013. godine najavio da će predvoditi Antikorupcijski tim u prosveti, i to na predlog Aleksandra Vučića. Iako nije imao univerzitetsku diplomu, tvrdio je da je dovoljno kvalifikovan da se uhvati u koštac sa lažnim diplomama i zapošljavanjima „preko veze” u prosveti. Od njegovog angažmana nije bilo ništa, jer nikakvo antikorupcijsko telo pri Ministarstvu prosvete nije ni planirano. Spasićeve navode tada su demantovali i Ministarstvo prosvete i MUP Srbije.

  Izvor: Danas

  Foto: Medija centar

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE