Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi ZNAKOVI „mini šengena“: Iz Albanije samo sa LIČNOM KARTOM

  Građani Albanije od srede mogu da uđu na teritoriju Srbije samo sa ličnom kartom, saopštilo je albansko Ministarstvo za Evropu i spoljne poslove, a prenosi portal KoSSev.

  Ovako nešto omogućeno je, kako je rečeno, nakon stupanja na snagu sporazuma koji su potpisali vlade dve države.

  „Sada će se za sve državljane Albanije koji putuju u Srbiju smatrati kao važeća sledeća dokumenta: pasoš, diplomatski pasoš, službeni pasoš, putna isprava za ulazak (povratak) u Repuliku Albaniju, biometrijska lična karta“.

  Ovim sporazumom omogućeno je i državljanima Srbije da pređu albansku granicu samo sa ličnom kartom, poručilo je ovo ministarstvo, a prenosi KoSSev.

  Isto će moći da učine i sa običnim, diplomatskim ili službenim pasošem, dozvolom za prolazak i biometrijskom ličnom kartom, a osim građana Srbije, samo sa ličnom kartom u Albaniju mogu ući i građani Crne Gore, Severne Makedonije, BiH i Kosova*.

  Omogućavanje građanima Albanije da uđu na teritoriju Srbije samo sa važećom biometrijskom ličnom kartom rezultat je međudržavnog sporazuma između dve zemlje u sklopu inicijative o mini Šengenu potpisanog početkom novembra meseca.

  Odluku o ulasku samo uz ličnu kartu prethodno je usvojila Vlada Srbije navodeći da se njenom primenom stvaraju dodatni preduslovi za dalje razvijanje privredne, ekonomske, naučne, prosvetne, sportske i kulturne saradnje između dve države.

  Inicijativa balkanski „mini Šengen“ stvorena je s ciljem eliminisanja prepreka slobodnom kretanju ljudi, roba, usluga i kapitala u regionu.

  Nju su pokrenuli predsednik Srbije i premijeri Albanije i Severne Makedonije potpisivanjem zajedničke deklaracije o regionalnoj saradnji.

  Inicijativi bi, prema ovoj ideji trebalo da se pridruže sve zemlje Zapadnog Balkana.

  Izvor: KoSSev

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE