Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi sastanak o kapitalnom projektu za Srbiju

  U Ministarstvu rudarstva i energetike održan je prvi sastanak zajedničke Radne grupe za implementaciju Projekta „Jadar“, koji se odnosi na otvaranje rudnika litijuma i borata na istoimenoj lokaciji kraj Loznice.

  Vlada Srbije i kompanija Rio Tinto potpisale su krajem jula ove godine Memorandum o razumevanju u vezi s implementacijom Projekta „Jadar“, a ta kompanija je do sada uložila više od 90 miliona dolara, saopštilo je resorno ministarstvo.

  Radnoj grupi predsedava ministar Aleksandar Antić, a ona će koordinirati rad svih organa i institucija angažovanih na tom projektu, navodi se u saopštenju.

  Na taj način omogućiće se efikasniji razvoj Projekta „Jadar“ kroz studijsku fazu i proces dobijanja dozvola, u skladu sa zakonom.

  Očekuje se da će Srbija zahvaljujući nalazištu litijuma i borata moći da generiše značajan deo svetske proizvodnje litijuma.

  „Cilj Radne grupe je da omogući što efikasniju implementaciju aktivnosti u procesu otvaranja rudnika i početka eksploatacije litijuma i borata, što će kapitalno uticati na razvoj Srbije“, istakao je Antić.

  On je naveo i da će razvoj projekta u zadatim vremenskim okvirima i njegovo sprovođenje učiniti Srbiju u bliskoj budućnosti ključnim prerađivačem dva veoma važna elementa – litijuma i bora.

  Ti elementi su bitni za primenu savremenih tehnologija u različitim granama privrede. „Na taj način ćemo dati zamajac rastu srpske ekonomije“, istakao je Antić.

  Sastanku su prisustvovali gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović i generalni direktor kompanije Rio Sava Exploration Ričard Stori.

  Izvor: B92, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE