Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi put širom SAD obeležen NOVI DRŽAVNI PRAZNIK – Džuntint (FOTO)

  Paradama, festivalima, odlascima u prirodu i časovima istorije Amerikanci su širom zemlje proslavili novi državni praznik Džuntint kojim se obeležava okončanje ropstva u SAD.

  Predsednik SAD Džozef Bajden u četvrtak je potpisao zakon kojim je „Džuntint“ (Juneteenth) proglašen za 11. federalni praznik. Predlog zakona je prethodno usvojio Predstavnički dom Kongresa SAD, sa 415 glasova za i 14 protiv. Senat je jednoglasno usvojio predlog zakona.

  Praznik „Džuntint“ je spoj dve engleske reči, juna (June) i rednog broja 19. (Nineteenth) i poznat je i kao Dan oslobođenja. Njime se obeležava 19. jun 1865. godine, kada su vojnici Unije oslobodili poslednje robove u SAD, u Galvestonu, u Teksasu. To je bilo dve i po godine nakon što su Proklamacijom o emancipaciji oslobođeni robovi u južnim državama SAD.

  (Amanda McCoy/Star-Telegram via AP)

  „Džuntint“ je prvi novi federalni praznik od 1983. godine, kada je u SAD proglašen Dan Martina Lutera Kinga mlađeg.

  Većina američkih država i do sada je priznavala 19. jun kao praznik ili zvanično obeležavala taj dan. „Džuntint“ je plaćeni praznik za zaposlene u državnim upravama u devet saveznih država, među kojima su Teksas, Njujork, Virdžinija i Vašington.

  (Tom Fox/The Dallas Morning News via AP)

  (Francisco Kjolseth/The Salt Lake Tribune via AP)

  „Džuntint“ je posebno dobio na značaju prošle godine, zbog policijskih ubistava Džordža Flojda, Brijane Tejlor, Rejšarda Bruksa i drugih Afroamerikanaca, čija je smrt pokrenula demonstracije protiv rasne nejednakosti.

  Uoči potpisivanja zakona u četvrtak, Bajden je rekao da Džuntint „označava i dugu tešku noć ropstva i najavu vedrijeg jutra“ i dodao da je taj dan podsetnik na „užasne posledica ropstva u zemlji“ u prošlosti i sadašnjosti.

  (Jake May/MLive.com/The Flint Journal via AP)

  (AP Photo/Ted S. Warren, File)

  „Velike nacije ne ignorišu najbolnije trenutke. Ne ignorišu te trenutke u prošlosti. Prihvataju ih. Velike nacije ne ignorišu stvari, već se suočavamo sa greškama koje smo počinili. Podsećanjem na te trenutke, počinjemo da zaceljujemo rane i da jačamo“, kazao je Bajden prilikom potpisivanja zakona u Beloj kući.

  (AP Photo/John Raoux, File)

  (AP Photo/Gerry Broome)

  (Tom Fox/The Dallas Morning News via AP)

  Izvor: Beta

  Foto: Beta AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE