Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi put od osnivanja PIO samostalno isplatio penzije

  Penzije u Srbiji prvi put posle više decenija isplaćene su iz uplata doprinosa zaposlenih, bez dotacija i pomoći iz državnog budžeta.

  „Ono što je jako dobra vest za našu zemlju jeste da je prvi put u istoriji od kad postoji od 1992. godine Fond PIO samostalno isplatio penzije za tekući mesec“, izjavio je za RTS Relja Ognjenović, zamenik direktora Fonda PIO.

  Od početka godine naplata doprinosa je veća za 36 odsto, a nadležni to objašnjavaju povećanjem zaposlenosti.

  Od 58 milijardi dinara, koliko je potrebno za mesečnu isplatu penzija, u junu je pokrivena isplata za 1.400.000 penzionera koji su nekad bili zaposleni, dok je država sa 11,5 odsto dotirala isplatu poljoprivrednim i penzionerima koji su ranije samostalno obavljali delatnost.

  Dotacije za sve penzije u 2012. godini bile više od 48 odsto, 2016. se smanjila na 35 procenata, a prošle godine na 20 odsto.

  „To je direktan pokazatelj ekonomskog osnaživanja države, povećanja stope zaposlenosti, smanjivanja sive ekonomije i nadamo se da će se ovo nastaviti i u narednom periodu“, navodi Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja.

  Preokrenut je trend koji je pretio izjednačavanjem broja zaposlenih i penzionera. U nadležnom ministarstvu kažu da je sada 1 na prema 1,6 u korist zaposlenih koji uplaćuju doprinose.

  Oko tri milijarde dinara doprinosa, mesečno stiže od firmi koje su iskoristile mogućnost da zbog korone obaveze iz prošle godine izmiruju u ovoj.

  „Imajući u vidu da u prvoj polovini ove godine je za oko 64 milijarde dinara više novca u budžetu PIO fonda nego što je to bilo prethodne godine, sa rastućim trendom možemo očekivati da će se sve više smanjivati potreba za bilo kakvom dotacijom„, poručuje Kisić Tepavčevićeva, prenosi RTS.

  Izvor: RTS

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE