Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi poslovi najpoznatijih direktora na svetu

  Neki od najpoznatijih i najbogatijih direktora danas nisu nasledili posao bogate porodice u kojoj su rođeni. Zato su oni prava inspiracija za ljude niže i srednje klase koji imaju viziju ka uspehu. The Richest piše kako su započeli karijeru.

  Lesli Munvis (Leslie Moonves), izvršni direktor CBS Corporation

  Direktor najveće američke korporacije masovne komercijalne radiodifuzije nekada je bio glumac. Uvek je imao sporedne uloge i sam je smatrao da je osrednji u tom poslu. Kasnije je prvo radio u ’20th Century Fox’ da bi kasnije postao direktor kompanije ’Warner Bros’. Prelazi u CBS i sedam godina kasnije postaje izvršni direktor.

  Džef Bezos (Jeff Bezos), izvršni direktor Amazona

  Svoj prvi posao započeo je zahvaljujući bivšoj devojci koja je pokrenula letnji kamp za decu uzrasta 4., 5. i 6. razred. On je tu radio kao rukovodilac kampa, a kada je završio studije odlučio je za započne sopstveni biznis 1994. godine. Danas je ovaj direktor poznat po tome što zna bukvalno svaku sitnicu od računa do saopštenja za štampu.

  Voren Bafet (Warren Buffett), izvršni direktor Berkshire Hathaway

  Poznati biznismen je svoju poslovnu karijeru započeo na motoru deleći novine. Do završetka svoje srednje škole 1947. godine već je zaradio 5.000 dolara, što je kao današnjih 54.000 dolara. Oduvek ga je zanimalo poslovanje i dostaje radio da zaradi novac. Prodavao je žvake, sok, golf loptice, markice i nedeljne časopise. Nećete verovati, on je prve deonice Gradskog servisa kupio sa 11 godina.

  Marisa Mejer (Marissa Mayer), izvršna direktora kompanije Yahoo

  Kao srednjoškolka ova uspešna dama je bila kasirka. Bila je toliko brza da je mogla da otkuca 40 artikala u minutu. Napominje da su joj časovi klavira i baleta pomogli da u životu uvek ima besprekorno držanje, stav i disciplinu. Po završetku studija dobila je 14 ponuda za posao, a odlučuje se za Google u kojem postaje prva žena inženjer.

  Majkl Del (Michael Dell), izvršni direktor kompanije Dell

  Vlasnik jedne od najvećih svetskih firmi koja nosi njegovo prezime radio je kao perač sudova u kineskom restoranu sa samo 12 godina, posle čega je dobio bolju ponudu u meksičkom restoranu. Del je sa 15 godina kupio Epl računar i potpuno ga rastavio samo da bi video kako funkcioniše. Počeo je da zarađuje veliki novac baveći se prodajom.

  Stiv Džobs (Steve Jobs), izvršni direktor kompanije Apple

  Pre nego što je napravio najskuplji brend na svetu Steve se bavio ilegalnim prodavanjem opreme za hakovanje telefona. On je zajedno sa svojim prijateljem prodavao takozvane plave kutije koje su omogućavale ljudima da provale u telefonski sistem i tesplatno telefoniraju. Kasnije je u jednom intervjuu objasnio kako mu je cela ta priča mnogo pomogla u osnivanju Epla.

  Ričard Brenson (Richard Branson), izvršni direktor Virgin Group

  On je izjavio da je njegova preduzetnička karijera počela kada je otvorio studio za snimanje. Tu su snimljeni kultni hitovi. Zaista je bio predan produkciji muzičkih hitova. Nažalost 1992. godine prodaje studio da bi održao svoj avio-biznis.

  Rid Hejstings (Reed Hastings), izvršni direktor kompanije Netflix

  On je nekada radio ono što danas rade, svima nama poznati, ljudi iz Kirbija. Prodavao je usisivače od vrata do vrata i tako zarađivao za život. Ono što je izuzetno zanimljivo je da je on toliko voleo svoj posao da je odložio svoje studije za godinu dana kako bi radio posao prodavca. Kasnije je radio u firmi koja radi na rešavanju problema softvera, da bi šest godina kasnije osnovao Netflix.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Beta/AP, youtube printscreen

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE