Prvi korak ka dogovoru oko Đerdapa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prvi korak ka dogovoru oko Đerdapa

  Ministri energetike Srbije i Rumunije Aleksandar Antić i Toma Florin Petku dogovorili su način na koji će biti rešen problem u funkcionisanju Hidroelektrane Đerdap 1 koja je u zajedničkom vlasništvu Srbije i Rumunije.

  Antić je novinarima u Kladovu posle sastanka sa rumunskim kolegom kazao da ne krije da su poslednjih nekoliko godina postojali problemi u realizaciji međudržavnih sporazuma i ugovora sa Rumunijom.

  “Definisali smo na koji način će se dijalog voditi, šta će biti ključni parametri i na koji način ćemo obezbediti nastavak ciklusa koji su poslednjih godina ugroženi”, rekao je Antić i najavio izmene u Mešovitoj srpsko-rumunskoj komisiji za Đerdap 1 kako bi sistem bio u skladu sa ugovorima.

  On je kazao da će u naredne dve nedelje razgovarati i direktori Elektroprivrede Srbije i rumunskog Hidroelektrika posle čega će ministarstva dve zemlje dobiti izveštaje.

  Antić je kazao da je na sastanku konstatovano da se “interkonektor između Pančeva i Rešice rešava u skladu sa dinamikom” i da se očekuje da će taj elektroenergetski prenosni sistem na 400 kilovata mreže, koji je prva deonica pan-evropskog transportnog sistema, biti završen u prvom kvartalu 2018. godine.

  Ministar je kazao da je sa rumunskim kolegom razgovarao i o povezivanju dve države izgradnjom interkonektora između Arada u Rumuniji i Mokrina u Srbiji, kao i o izgradnji produktovoda između Pančeva i Temišvara.

  On je kazao da u Rafineriji u Pančevu postoji produktovod koji je davno građen, ali koji bi mogao da se stavi u funkciju kako bi se derivati iz Pančeva najjeftinije distribuirali u zapadnu Rumuniju.

  Antić je kazao da rumunska strana veruje u projekat velikog magistralnog naftovoda od Pančeva do mesta Pipešti u Rumuniji.

  Ministar energetike Rumunije Toma Florin Petku kazao je da problemi u vezi zajedničkog upravljanja hidroelektranom Đerdap 1 nisu bili glavni razlog sastanka.

  “To je bila samo jedna tačka današnjih razgovora. Pregovore ćemo nadzirati sve vreme i očekujem da ćemo u kratkom roku postići dogovor koji će biti povoljan za obe strane”, kazao je rumunski ministar.

  Po pisanju Blica ugovor o zajedničkom upravljanju Đerdapom 1, potpisan 1993. godine, ne poštuje Rumunija i tako Srbiju godišnje uskraćuje za oko 140.000 kilovat-časova električne energije, što je u vrednosti približno pet miliona dolara.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE