Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva VR umetnička izložba u Srbiji

  Prva VR umetnička izložba u Srbiji “Fidelium” autora Milana Markovića počinje u utorak, 28. novembra u 20 časova, u Kući kralja Petra I, ulica Vase Pelagića 40 na Senjaku. Ulaz je besplatan.

  Organizatori izložbe Milan Marković, Aleksandra Vuković i Dušan Zlokolica odlučili su se za  nesvakidašnji koncept izložbe za ove prostore, jer spaja tradicionalni i moderni način predstavljanja umetničkih dela.  Pored izlaganja dela umetnika u realnom prostoru, prvi put u Srbiji posetioci će imati priliku da ceo umetnički opus ovih kreativaca pogledaju u virtuelnoj realnosti uz pomoć VR uređaja.

  Na izložbi će u realnom i virtuelnom prostoru svoje radove izlagati 10 uspešnih i afirmisanih umetnika mlađe generacije: Gala Čaki, Marko Kusmuk, Natalija Miladinović, Nemanja Okiljević, Petar Moštić, Petar Sibinović, Stefanija Mihajlović, Tijana Kojić, Una Nikolić i Zdravko Janković. Cilj ove neobične izložbe je da osnaži njihovo predstavljanje u javnosti i da uspostavi uspešnu komunikaciju mladih kreativaca sa publikom iz zemlje i inostranstva. Prema rečima autora izložbe Milana Marković, umetnici se danas suočavaju sa izazovom da prilagode sadržaje kulture modernom čoveku kome je tehnologija promenila način života, a  istovremeno ostanu dosledni sebi i svojoj estetici u tom stvaralačkom procesu.

  Moderna tehnologija je ušla u sve pore našeg života, pa je i uticaj na savremenu umetnost bio neminovan. Fidelium je odgovor mladih umetnika na savremene tehnološke trendove koji su promenili konzumiranje umetničkih dela. Verujemo da će ta   sinergija umetnosti i tehnologije, koju ćemo prikazati tokom petodnevne izložbe, napraviti iskorak na beogradskoj umetničkoj sceni – ističe Marković.  Za virtualni deo izložbe Fidelium pobrinula se firma VR ALL ART i njen osnivač Vitomir Jevremović. Ovaj beogradski tim razvija platformu za virtuelnu realnost (VR) namenjenu umetnicima, galerijama i muzejima za izlaganje, istraživanje i stvaranje umetnosti.

  Virtuelni prostor je neograničen i pruža nam mogućnost da putem jedinstvene VR ALL ART platforme predstavimo i ostale radove umetnika Fidelium izložbe. Možemo sa sigurnošću da kažemo da vas VR ALL ART i Fidelium vode u budućnost koja spaja tehnologiju i umetnost – najavljuje osnivač VR ALL ART.

  Izložba će biti otvorena do 2. decembra, a ulaz je besplatan. Promociju VR-a, kao novog sredstva vizualne komunikacije u kontekstu izložbenih postavki, podržala je i Vlada republike Srbije. Kabinet premijerke Ane Brnabić je izrazio zadovoljstvo zbog uvođenja novih tehnologija u kulturu i tradicionalni način priprema izložbi. Samom otvaranju izložbe prisustvovaće Ana Ilić, savetnica premijerke za digitalne i kreativne industrije i turizam.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE