Prva evropska fabrika za proizvodnju održivog avio-goriva

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prva evropska fabrika za proizvodnju održivog avio-goriva

  Holandska avio-kompanija KLM, SkyNRG (lider na svetskom tržištu održivog avio-goriva) i SHV Energy (globalni lider u distribuciji tečnog naftnog gasa) otkrili su javnosti svoj zajednički projekat: otvaranje prve evropske fabrike za proizvodnju održivog avio-goriva (OAG). Fabrika će početi da radi 2022, biće smeštena u Delfzejlu, u Holandiji, kao sirovinu će koristiti lokalni otpad, a emisija ugljen-dioksida  biće smanjena za 85 odsto u odnosu na proizvodnju i upotrebu fosilnog goriva.

  KLM (Royal Dutch Airlines ) se obavezala da će u narednih 10 godina da proizvede i otkupi 75.000 tona održivog avio-goriva godišnje (75 odsto proizvodnje), postavši prva avio-kompanija na svetu koja u ovoj meri ulaže u održivo avio-gorivo.

  SkyNRG, lider na svetskom tržištu održivog avio-goriva (OAG) će u Delfzejlu, u Holandiji, otvoriti prvu evropsku fabriku za proizvodnju OAG. Proizvodni pogon će biti specijalizovan za proizvodnju OAG, bio-gasa i nafte, koristeći kao sirovinu prvenstveno lokalni otpad i ostatke. Ova fabrika će biti prva te vrste u svetu. Izgradnja je planirana za 2022. godinu i predstavlja konkretan korak KLM-a ka ispunjenju plana održivog poslovanja. SHV Energy, globalni lider u distribuciji tečnog naftnog gasa (TNG), takođe će investirati u izgradnju objekta i kupovati proizvedeni bio-gas.

  OAG je neophodan korak koji avio-industrija treba da preduzme kako bi smanjila emisiju ugljen-dioksida. Nažalost, trenutno se ne proizvode dovoljne količine održivog kerozina. Nova fabrika pod nazivom DSL-1, predstavlja projekat SkyNRG-a i biće namenjena proizvodnji OAG-a. Od 2022. godišnje će se ovde proizvoditi 100.000 tona OAG, kao i 15.000 tona bio-gasa. To će značiti smanjenje emisije ugljen-dioksida u avio-industriji za 270.000 tona godišnje. Ovo je važan korak, jer se s jedne strane smanjuje emisija ugljen-dioksida, a sa druge strane se proizvodi potrebno održivo avio-gorivo.

  Smanjenje emisije ugljen-dioksida za 85 odsto

  Sirovine koje će se koristiti za proizvodnju OAG su otpad i ostaci iz drugih industrija, poput upotrebljenog jestivog ulja. Fabrika će za rad koristiti vodonik koji se proizvodi uz pomoć energije vode i vetra. Zahvaljujući tome, OAG će, u poređenju sa fosilnim gorivom, smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 85 odsto. Upotreba OAG će doprineti i značajnom umanjenju emisije ultra-finih čestica i sumpora. Među investitorima u razvoj ove fabrike biće i amsterdamski aerodrom Shipol.

  „Veoma sam ponosan na našu saradnju sa SkyNRG i SHV Energy u pokretanju projekta koji će omogućiti razvoj prvog evropskog proizvodnog pogona za OAG. Avijacija i njen razvoj imaju veliki uticaj na ceo svet tako što omogućavaju zbližavanje ljudi. No, ova privilegija ide ruku pod ruku s ogromnom odgovornošću prema našoj planeti. KLM veoma ozbiljno shvata ovu odgovornost i zato dugi niz godina ulaže u održivi razvoj. U saradnji sa drugim kompanijama, možemo izgraditi postrojenje koje će ubrzati razvoj OAG-a. Od 2022. godine, fabrika će proizvoditi 100.000 tona godišnje, od čega će KLM kupiti 75.000 tona. Ovo će smanjiti emisiju ugljen-dioksida za 200.000 tona godišnje, što je jednako emisijama koje se oslobađaju tokom 1.000 letova KLM-a između Amsterdama i Rio de Žaneira“, rekao je Pieter Elbers, predsednik i izvršni direktor KLM-a.

  Gorivo koje zadovoljava najviše standarde održivosti

  Nezavisni Odbor za održivost SkyNRG-a je taj koji procenjuje da li gorivo zadovoljava najviše standarde održivosti, čime se osigurava da ono neće imati negativan uticaj na okolinu i proizvodnju hrane. U proizvodnji OAG se neće koristiti proizvodi za ishranu, kao što su sojino i palmino ulje ili njihovi nusproizvodi. U odboru se nalaze predstavnici Svetske organizacije za prirodu (WWF International), Evropske klimatske fondacije, mreže za održivi razvoj Solidaridad i Univerziteta u Groningenu. Održivost proizvoda će kontrolisati Okrugli sto o održivim bio-materijalima (RSB), koji će izdavati sertifikat o kvalitetu i održivosti proizvedenog goriva.

  Partneri

  Pored KLM-a i SHV Energy-ja, SkyNRG-a, projektu DSL-1 pridružili su se i mnogi drugi partneri iz Holandije, ali i sveta: EIT Climate-KIC, Royal Schiphol Group, GROEIfonds, NV NOM, Groningen Seaports, Nouryon, Gasunie, Arcadis, TechnipFMC, Haldor Topsoe, Desmet Ballestra, Susteen Technologies i MBP Solutions. Ovi partneri će biti uključeni u različite faze projekta.

  Izvor: PR tekst

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE