Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Proverite sebe: Jednostavan test koji predviđa koliko ćete živeti

  Sedite. Ustanite. Ponovite. Ovaj mali trik je izum brazilskog doktora Claudia Gil Arauja. Test je koristio u radu sa spotristima kako bi procenio njihovu gipkost i snagu, stanje u kojem se nalazi njihovo telo. Primenjujući dalje u svojoj praksi SRT (sitting-rising test) došao je do zaključka da se ovakvim testom može ustanoviti da li je osoba ’u dobrom fizičkom stanju’ i koliko će još živeti. Naučni rad sa rezultatima primene SRT objavljen je pre godinu dana u naučnom časopisu European Journal Of Cardiology i izazvao je burne reakcije kako onih koji ne veruju u ovakav merni instrument fizičkog zdravlja tako i drugih koji su oduševljeni idejom i lakom primenom.

  Kako vas dr Araujo vodi kroz SRT?

  Prvo, stanite uspravno i stabilno komotno obučeni.

  Bez oslanjanja na bilo šta, spustite se na pod do sedećeg položaja.

  Zatim ustanite ali bez pomoći šaka, kolena, laktova ili nogu.

  Spuštanje na pod i ustajanje boduju se sa maksimalnih 10 poena – pet za spuštanje, pet za ustajanje (10 poena dobijate u slučaju da sednete i ustanete lako, bez pridržavanja, gubitka ravnoteže ili posustajanja). Po poen se oduzima svaki put kada kao pomoć korisitite šaku, koleno, lakat. Po pola poena oduzmite za gubitak ravnoteže.

  Osnovna ideja dr Arauja je da ukaže svojim pacijentima koliko je važno da svoje telo održavaju u dobroj formi, gipko, elastično i snažno ukoliko žele zdrav i dug život. Čak je shodno rezultatima SRT testa uspostavljena i okvirna prognoza za životni vek – pacijenti koji su sabrali osam i manje poena imaju duplo veće šanse da završe sa životom u narednih šest godina u odnosu na one sa 9 ili deset poena. Oni koji su na testu dobili tri ili manje poena, pet puta su životno ugroženiji za razliku od pacijenata sa 8,9 ili 10 poena (konačni rezultati istraživanja).

  Obzirom da je test rađen na ljudima statosti od 51-80 godina, doktor Arauja tvrdi da je SRT siguran za ova životna doba. „Ljudima je sve teže da se sagnu i nešto dohvate sa poda, imaju lošu ravnotežu i slabe mišiće, pa je i veća verovatnoća da će padati i povređivati se“, kaže dr Arauja.

  Za one mlađe od 50 ove prognoze ne važe, ali svakako stoji preporuka da urade test kako bi proverili stanje svog tela. Ako ste mlađi od 50 i imate problem, manji ili veći, da izvedete SRT test, to može da bude samo ozbiljno upozorenje i poziv na akciju. Što ste mlađi imate više vremena da se dovedete u zavidnu formu i tako sebi osigurate dug život.

  Foto: discovermagazine.com

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE