Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Protiv „nepristojne ponude“: Protest u Ziđinu 27. decembra

  Reprezentativni sindikati Srbija Ziđin Koper (Zijin Copper) najavili su da će 27. decembra početi protest zbog nezadovoljstva novim pravilnikom te komanije o radu, a od Vlade Srbije i resornih ministarstava su tražili da se uključe u rešavanje tog preblema.

  Ovo je najavljeno na konferenciji za novinare ispred generalne direkcije te kompanije uz prisustvo nezadovoljnih radnika koji traže poništavanje Pravilnika i usklađivanje rasta zarada sa predlogom povećanja zarada socijalno-ekonomskog saveta za 14,3 posto, umesto, kako je predložio menadžment Ziđina, linearnog povećanja za oko 5.000 dinara.

  Predsednik Saveza sindikata metalaca Srbije Zoran Marković podsetio je na prošlogodišnje pregovore sa kompanijom Ziđin Koper i ministarstvima rudarstva, rada i privrede, kada je potpisano da „niko nema mogućnost da jednostrano promeni bilo koju tačku ili odredbu pravilnika koji je tada potpisan“, ali da se dogodilo suprotno.

  „Socijalno-ekonomski savet dao je predlog povećanja zarada u republici za 14,3 posto, iako je inflacija u Srbiji 15,1. Ovde se ne borimo za povećanje plata, već za usaglašavanje zarada koje je pojela inflacija“, rekao je Marković.

  Predsednik granskog sindikata rudarstva i energetike „Nezavisnost“ Časlav Gavrić, rekao je da je poslodavac jednostrano doneo Pravilnik o radu bez razgovora sa reprezentativnim sindikatima.

  „Ovde smo da odbranimo pravo na dostojanstven rad i zaradu, ne samo rudara i metalurga, nego i radnika u celoj Srbiji“, rekao je Gavrić i ocenio da kineski poslodavci imaju veliku podršku među „srpskim Kinezima koji ih loše savetuju“.

  „Ponuda novog nacrta Kolektivnog ugovora koju je dostavljen sindikatima Ziđin Koper, bila je zapravo ‘nepristojna ponuda’ jer su pola stvari iz prvog Kolektivnog ugovora eliminisali, a pola ubacili u novi pravilnik. To znači da će menjati Pravilnik kako oni hoće, i sve što su zamislili to će i ostvariti ukoliko im se ne suprotstavimo“, smatra Gavrić.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE