Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Protest upozorenja na RTV, traže veće plate i status ugovoraca

  Stotinak zaposlenih u Radio-televiziji Vojvodine održalo je protest upozorenja u holu zgrade pokrajinskog javnog servisa na Mišeluku.

  Protest su podržali reprezentativni sindikati u RTV, a izneto je nekoliko zahteva: povećanje plata, rešavanje statusa radnika angažovanih na ugovorima, ukidanje zabrane zapošljavanja, izbor rukovodstva javnog servisa i rešavanje drugih ekonomskih problema.

  Kako je rečeno, novca više nema ni za dnevnice, niti za druge troškove realizacije programa.

  Samostalni sindikat RTV-a, Sindikat „Nezavisnost“ RTV i Nezavisni strukovni sindikat, dali su rok od dve nedelje da uprava javnog servisa reaguje, nakon čega će doneti odluku o daljim koracima.

  Poverenik Sindikata „Nezavisnost“ RTV Darko Šper, naglasio je da problemi traju već neko vreme i ukazao na to da radnicima RTV i RTS 1. januara nisu povećane plate za 12,5 odsto, kao ostatku javnog sektora.

  Nema novca za ekipu koja ide na teren

  Kako je ukazao, odgovor u vezi sa zaradama od ministra informisanja Mihaila Jovanovića nikada nisu dobili. Upitao je i kako uprave RTV i RTS da reše pitanje zarada ukoliko je tv pretplata već godinama ograničena na 300 dinara.

  Šper je istakao da 200 ljudi radi za minimalac, a da je više od stotinu njih angažovano na ugovorima za privremeno-povremene poslove, iako je reč o stalnim poslovima i uprkos tome što je inspekcija naložila da ti radnici budu zaposleni.

  Po njegovim rečima, Elektroprivreda Srbije za tv pretplatu duguje RTV 200 miliona dinara, a RTS čak osam miliona evra.

  „Mi ne možemo da čekamo 27. maj da ministar dođe u posetu RTV kako bi čuo medijske radnike. Mi ćemo mu se obratiti ponovo na sindikalnom protestu 1. maja u Beogradu. Našem protestu je prethodio i protest radnika u RTS, u Beogradu. Zaposleni u RTS će stupiti u štrajk upozorenja jer im je već dogorelo i ne mogu više da čekaju. Oni su pregovarali, kao i mi, i dobili smo odgovor da sredstava nema. Mi nemamo sredstava ni za organizovanje programa, dolazite u situaciju da vam kažu da nema novca kada ga tražite za ekipu koja ide na teren“, zaključio je Šper.

  Izvor: 021

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE