Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Protest naučnika, traže samo koeficijente

  U Beogradu je održan protest naučnika u organizaciji Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Srbije, a sa protesta je upućen zahtev državi da im obezbedi „jednake plate za jednak rad“ i siguran posao za sve naučnike i istraživače.

  Protest je počeo oko 12 časova na Trgu Nikole Pašića, a zatim su naučnici krenuli u protestnu šetnju do Vlade Srbije.

  Predsednica Sindikata zaposlenih u naučnoistraživačkoj delatnosti Đurđica Jovović rekla je da naučnici traže jednake plate (kako su ranije isticali za jedno radno mesto postoji šest različitih nivoa plata), da država poštuje zakon i da oni dobiju ono što im sleduje po Zakonu o radu, Zakonu o nauci i istraživanjima, Zakonu o zaposlenima u javnim službama i Zakonu o platama.

  „Ne tražimo ništa više, tražimo samo koeficijente, a mi znamo i koje koeficijente tražimo, ne bilo koje, nego one koje smo dogovorili kao Radna grupa ispred Ministarstva prosvete“, rekla je Jovovićeva.

  Dodala je da je 10. maja 2021. Radna grupa Ministarstva prosvete napravila dokument u kojem su predloženi koeficijenti po zvanjima za naučna i istraživačka zvanja. Jovovićeva kaže da su se ti koeficijenti odnosili na sadašnju zaradu, A1 kategorije po svim zvanjima.

  Ukazala je i da su zahtevi Sindikata podržani sa više od 2.000 potpisa zaposlenih u naučnoistraživačkim organizacijama, fakultetima i inovacionim centrima.

  Građani okupljeni ispred Vlade Srbije uzvikivali su „jednak rad, jednake plate“, a nosili su i transparente na kojima piše „Za dostojanstven rad u nauci“, „Protiv negativne selekcije“, „Jednake plate za jednak rad“, „Siguran posao za naučnike“, „Za bolji položaj naučnih radnika“.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE