"Propast" u Beogradu: Kriza je kao TORNADO, Srbija ima jednu ŠANSU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  “Propast” u Beogradu: Kriza je kao TORNADO, Srbija ima jednu ŠANSU

  Jedan od najistaknutijih svetskih ekonomista Nurijel Rubini (Nouriel Roubini), boravio je u Beogradu gde je govorio o izazovima svetske ekonomije, rizicima od nove globalne krize, ali i ekonomskim šansama Srbije.

  Globalnu krizu nije lako predvideti jer ona dolazi kao tornado, izjavio je Rubini na diskusiji “Geopolitički rizici: U susret globalnoj recesiji u 2020”, koju je organizovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD).

  Poznat po nadimku Doktor propast i jedan od retkih ekonomista koji su predvideli dolazak svetske ekonomske krize, rekao je da su ove godine postojala tri ključna rizika od nove recesije.

  To je pre svega svojevrstan hladni rat između Sjedinjenih Američkih Država i Kine koji utiče na svetsku trgovinu, zatim odnosi Amerike i Irana, kao i komplikacije sa Bregzitom”, rekao je Rubini i dodao da se ipak, ne može reći da li će nove velike krize biti, jer su za sada sva tri pomenuta rizika pod kontrolom.

  Na pitanje da li će izbori u Americi imati uticaj na svetsku ekonomiju, Rubini je odgovorio da to zavisi pre svega od izbora kandidata Demokratske stranke, a on je još nepoznat.

  Skupu u organizaciji CIRSD prisustvovali su profesorka ekonomije Danica Popović, nekadašnji guverner NBS Dejan Šoškić, brojni ekonomski novinari i predstavnici diplomatskog kora.

  Rubini je profesor ekonomije u Stern školi biznisa Univerziteta Njujork. U mandatu administracije bivšeg predsednika SAD Bila Klintona bio je glavni ekonomista u Veću savetnika Bele kuće za ekonomiju, zadužen za međunarodne odnose.

  Rubini je među retkim ekonomistima koji su predvideli krizu 2008. godine, i upozorio da je to moguće 2006. godine u jednom dokumentu Međunarodnog monetarnog fonda. On je 2005. godine naveo da cene nekretnina jašu na talasu spekulacija koji će potopiti ekonomiju.

  Šansa Srbije je EU, jer Rusija je spora

  Gostujući na N1, Rubini je ocenio da je ekonomska šansa za Srbiju priključivanje Evropskoj uniji, kao i da je naša zemlja, među ostalima iz ovog regiona, žrtva sporog odlučivanja zemalja unutar EU.

  Kada se priča o ulasku zemalja iz ovog regiona u EU, kaže da je to “teškoća i izazov za sve zemlje”.

  Govoreći o tome zašto Srbija nema veći privredni rast, on kaže da je za veći rast neophodno da se “ekonomija otvori, kako bi ušle direktne strane investicije”.

  “Morate ulagati u ljude, morate imati odgovarajuću obrazovnu politiku, ali širom sveta investitori brinu zbog vladavine prava, jačina državnih institucija i korupcija. Ovaj region je dosta napredovao, ali je potrebno uraditi još dosta toga”, ističe Rubini.

  On je govoreći o ekonomskim šansama Srbije ocenio da će za našu zemlju svakako biti bolje ako postane član EU, jer je “Rusija ekonomija koja sporo raste. Ako se potpuno integrišete sa Evropom imaćete veći uspeh, nego da idete sami ili sa regionima u svetu koji se ne razvijaju tako brzo”, zaključio je Rubini.

  Izvor: Beta, N1

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE