Proizvođači voćnih sokova do godišnje uštede veće od 200.000 evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Proizvođači voćnih sokova do godišnje uštede veće od 200.000 evra

  Proizvođači voćnih sokova i uvoznici sirovina u Srbiji plaćaju za oko pet odsto manju carinu za koncentrisani sok od pomorandže, pa će po tom osnovu njihove ukupne godišnje uštede biti veće od 200.000 evra, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

  “Grupacija proizvođača mineralnih voda, voćnih sokova i bezalkoholnih pića PKS je prošle godine pokrenula inicijativu da se smanje carinske stope na uvoz koncentrisanog soka od pomorandže. Zahvaljujući kvalitetnom dijalogu sa ministarstvima poljoprivrede i finansija, uspešno je realizovan ovaj predlog i carinska stopa na uvoz koncentrisanog soka od pomorandže smanjena je za 4,8 odsto, sa 20 na 15,2 odsto”, rekao je sekretar Udruženja za prehrambenu industriju PKS Dimitrije Ivanović.

  Kako je istakao, tu pogodnost, osim proizvođača koristiće i uvoznici sirovine što će obezbediti veću konkurentnost domaćih proizvoda u Srbiji i na stranom tržištu.

  “Kao domaća kompanija i najveći prerađivač voća u Jugoistočnoj Evropi pozdravljamo sve napore da se uvedu carinske olakšice i pomogne konkurentnost domaćih proizvođača. Ukus pomorandže je među top tri ukusa na srpskom tržištu prema tržišnom učešću i ocenama potrošača”, rekao je direktor Nektar grupe Mihailo Janković.

  On je dodao da Nektar uvozi kvalitetnu brazilsku pomorandžu koja je do sada bila carinjena po stopi od 20 odsto, dok su standardi u EU 12,2 odsto.

  “Ovo je svakako benefit i za potrošače, jer i najkvalitetnije sirovine sveta postaju dostupnije. Nadamo se da će se napori u tom pravcu nastaviti do nivoa standarda EU”, rekao je Janković.

  Direktor kompanije AFC, koja takođe uvozi sirovinu iz Brazila, Svetislav Parežanin je ocenio da je smanjenjem carine za koncentrisani sok od pomorandže delimično ispravljena nelogičnost u Carinskoj tarifi gde je uvoz gotovih sokova od pomorandže bio oslobođen plaćanja carine, a uvoz sirovina za proizvodnju soka od pomorandže bio opterećen stopom carine od 20 odsto.

  “Pošto je strateški cilj naše vlade priključenje EU očekujemo da će uskoro doći do daljeg sniženja stope carine na nivo kao u EU od 12,2 odsto na uvoz tih sirovina i time omogućiti dalje povećanje konkurentnosti domaćih proizvođača u domaćoj i međunarodnoj trgovini”, rekao je Parežanin.

  Savetnik u Udruženju za prehrambenu industriju PKS Saška Biorčević je navela da se u Srbiji godišnje prosečno uveze između 2.500 do 3.000 tona koncentrisanog soka od pomorandže, od čega više od 70 odsto iz Brazila.

  U svetu je potrošnja soka od pomorandže na prvom mestu a u Srbiji na trećem, posle soka od jabuke i breskve.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE