Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  inflacija, NBS

  Profesor Savić: Inflacija uzima maha, Srbija nije izolovano ostrvo

  Bruto domaći proizvod (BDP) poslednjih godinu dana beleži opadajući trend, a takva situacija će se, prema rečima profesora na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu Ljubodraga Savića, nastaviti i zbog domaćih problema, ali i zbog problema sa kojima se suočava svet.

  „Imajući u vidu šta se dešava u mnogo razvijenijem delu sveta nego što je Srbija, nisam optimista da ćemo moći održati ovaj nivo“, rekao je Savić za Bloomberg Adria TV.

  Dodao je da treba da budemo zadovoljni i rastom između 1 i 2 odsto na godišnjem nivou i da bi mnoge zemlje sveta, posebno razvijene, bile zadovoljne kada bi rast bio samo pozitivan.

  Profesor Savić (foto: screenshot)

  Komentarišući inflaciju, rekao je da je teško očekivati da se ona uskoro smiri ili da krene da pada.

  „Iako iz Narodne banke (NBS) očekuju da će se inflacija smiriti u trećem kvartalu, to nije realno očekivati. Inflacija uzima maha u svetu – svi naši najveći trgovinski partneri beleže, za njihove prilike, neverovatno visoke stope inflacije. Teško je očekivati da Srbija bude izolovano ostrvo“, izjavio je Savić.

  „Više zavisi od EU i Kine da li će se održati ovaj rast. U poljoprivredi smo pretrpeli veliku štetu. Sve u svemu, najmanje zavisi od nas“, kazao je.

  Podsetimo, Republički zavod za statistiku objavio je da je BDP u drugom kvartalu ove godine realno porastao za 3,9 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. U drugom kvartalu zabeležen je rast BDP od 1,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

  Izvor: Bloomberg Adria

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE