Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Profesor ekonomije: Tek ćemo videti kakav je KVALITET ŽIVOTA u Srbiji

  Ekonomista Goran Radosavljević izjavio je da je kupovna moć građana Srbije u poslednjih godinu dana značajno opala i da ih tek očekuje drastičan pad standarda.

  Radosavljević je kazao da statistika u ovom trenutku ne prati verno šta se stvarno dešava kada je u pitanju životni standard stanovništva.

  Prema najnovijim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosečna neto zarada u maju ove godine iznosila je 74.168 dinara, dok je medijalna neto zarada (50 odsto zaposlenih u Srbiji) za isti period bila 56.582 dinara.

  Radosavljević naglašava da je Srbija s prosečnim platama dostigla relativno visok nivo, međutim, „prosečne cene ih sustižu i ne samo prosečne cene, nego i cene osnovnih životnih namirnica“.

  Goran Radosavljević (foto: screenshot)

  „Suštinski problem je što građani Srbije troše najveći deo svog dohotka na hranu, stanovanje i energiju i to su tri komponente koje su u Srbiji značajno poskupele“, kazao je on.

  Srbija društvo paradoksa

  Prema poslednjim dostupnim informacijama iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, prosečna potrošačka korpa u aprilu ove godine vredela je 83.633 dinara, što je 1,15 puta veće od tadašnje prosečne plate.

  Radosavljević koji je profesor na FEFA fakultetu, kaže da je u Srbiji jedno društvo paradoksa u ekonomskom smislu – „kod nas se stanovi kupuju za keš, a živi se na kredit i samo je pitanje trenutka kada će taj život da dođe na naplatu“.

  Tog trenutka će se videti stvarno kakav je kvalitet života u Srbiji, zaključio je Radosavljević i naglasio da će kamate nastaviti da rastu, te će se nakon toga videti realni kvalitet života u Srbiji.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE