Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Procureli „Pandorini papiri“ tresu svet: Putin, Bler, Stros Kan, KRIK tvrdi i – Siniša Mali

  Lideri više država, među kojima su češki premijer Andrej Babiš, azerbejdžanski predsednik i kralj Jordana, pokušali su da sakriju svoja bogatstva ili poslove, pokazuju procurela dokumenta ofšor kompanija, nazvana „Pandora papiri“.

  Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) objavio je u nedelju uveče nalaze istrage u kojoj je učestvovalo oko 600 novinara koji su u dokumentima pronašli imena oko 35 aktuelnih i bivših lidera zemalja, kao i više stotina zvaničnika, poput sudija, ministara, gradonačelnika.

  Novinari su proučavali oko 11,9 miliona dokumenata iz 14 kompanija za finansijske usluge, u kojima se nalaze i imena više od 100 milijardera, ali i slavnih ličnosti.

  Procurela dokumenta pokazuju da je češki premijer Andrej Babiš uložio 22 miliona dolara u kompanije koje je koristio za kupovinu dve vile na jugu Francuske.

  Predsednika Rusije Vladimira Putina dokumenta dovode u vezu sa tajnom imovinom u Monaku, navodi BBC.

  Dokumenti pokazuju i da je vladajuća azerbejdžanska porodica Alijev poslednjih godina preko ofšor kompanija trgovala nekretninama u Velikoj Britaniji, čija je vrednost oko 540 miliona dolara. Jedna od tih nekretnina prodata je britanskoj kraljevskoj porodici za oko 90 miliona dolara.

  Između ostalog, dokumenti otkrivaju da je kralj Jordana Abdulah Drugi stvorio najmanje 30 ofšor kompanija, u takozvanim poreskim rajevima, preko kojih je kupio 14 luksuznih nekretnina u SAD i Velikoj Britaniji, za više od 106 miliona dolara.

  Predsednik Kenije Uhuru Kenijata i šest članova njegove porodice tajno su posedovali mrežu ofšor kompanija, povezanih sa 11 firmi. Imovina jedne od njih procenjena je na 30 miliona dolara.

  Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prebacio je sredstva u tajnu ofšor kompaniju neposredno pre nego što je pobedio na predsedničkim izborima 2019. godine, pokazuju dokumenta.

  Dokumenta pokazuju i kako su bivši britanski premijer Toni Bler i njegova supruga uštedeli 312.000 funti od poreza na prenos apsolutnih prava kada su kupili prostor za kancelariju u Londonu. Oni su tada kupili ofšor kompaniju koja je bila vlasnik zgrade, navodi BBC.

  U dokumentima se pominje i ime bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana, navodi Frans pres.

  ICIJ je u vezu sa ofšor kompanijama doveo 336 funkcionera ili političara, koji su stvorili gotovo 1.000 takvih firmi, od kojih je više od dve trećine na Devičanskim Ostrvima.

  Među javnim ličnostima koje se nalaze u dokumentima su i kolumbijska pevačica Šakira i nemačka manekenka Klaudija Šifer.

  „Pandora papiri“ su najnovije u nizu velikih curenja podataka koja otkrivaju tajne radnje poznatih ličnosti, nakon „Panama papira“ iz 2016. i „Rajskih papira“ iz 2017. godine.

  U poređenju sa ranije otkrivenim dokumentima, „Pandora papiri“ su najobimniji, a novinari su na tom projektu radili 18 meseci.

  KRIK i „Pandorini papiri“: Nova dokumenta, Mali definitivno bio vlasnik 24 stana

  Dokumenta do kojih su novinari KRIK-a došli u okviru međunarodnog projekta „Pandorini papiri“ dokazuju da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju. Mali je kao vlasnik dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva kupio 23 stana, a još jedan je kupio na svoje ime, piše KRIK.

  U papirima se pojavljuje i kum predsednika Aleksandra Vučića i direktor „Elektromreže Srbije“ (EMS) u periodu od septembra 2012. do kraja 2016. godine, piše N1.

  Takođe, tu su i Milo i Blažo Đukanović su 2012. godine sklopili tajne ugovore o upravljanju njihovom imovinom, skrivajući se iza komplikovane mreže povezanih kompanija iz Velike Britanije, Švajcarske, Britanskih Devičanskih Ostrva, Paname i Gibraltara. Sin predsednika Crne Gore je iskoristio tu strukturu da formira i dve skrivene kompanije sa ćerkama firmama u Londonu i Crnoj Gori, objavljeno je na sajtu Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), u okviru globalne istrage o ofšor kompanijama pod nazivom “Pandorini papiri”.

  Izvor: Beta, KRIK, N1

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE