Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ProCredit banka prva u Srbiji dobila investicioni rejting „Fitch Ratings“ agencije

  Jedna od najvećih svetskih rejting agencija „Fitch Ratings“ povećala je kreditni rejting ProCredit banke u Srbiji na „BBB-“, čime je ova banka postala prva banka u Srbiji čije je poslovanje dobilo tzv. „investicionu ocenu“, odnosno rejting koji stavlja ProCredit banku, kao prvu u našoj zemlji, na kartu institucionalnih investitora.

  Ovo povećanje rejtinga ProCredit banke je delom rezultat boljeg kreditnog rejtinga koji je nedavno dobila Republika Srbija, a sve zahvaljujući stabilnost svoje ekonomske politike, jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga, navodi se u saopštenju ProCredit banke.

  Podsećanja radi, agencija „Fitch Ratings“ je krajem septembra ove godine unapredila rejting Srbije sa „BB“ na „BB+“, dok kompanije koje posluju u Srbiji mogu najviše da imaju jedan rejting iznad rejtinga zemlje u kojoj posluju, a što je ProCredit banka i dobila.

  U obrazloženju boljeg rejtinga ProCredit banke, stručnjaci agencije „Fitch Ratings“ su istakli da je poslovanje ProCredit banke u Srbiji izuzetno stabilno, kao i da banka ima apsolutnu podršku svog osnivača ProCredit Holdinga iz Frankfurta, zbog čega su svi poslovni i finansijski rizici kod ProCredit banke u Srbiji minimalni.

  „Unapređenje rejtinga naše banke je samo dodatna potvrda stabilnosti poslovanje i to ne samo ProCredita u Srbiji, već i naše holding kompanije u čijem su vlasništvu, pored privatnih investitora, i neki od najozbiljnijih svetskih investitora, poput Međunarodne finansijske koorporacije (IFC), članice grupe Svetske banke i Nemačke razvojne banke KfW. Drago nam je da je poslovanje ProCredit banke ocenjeno najvišom mogućom ocenom i da je naša banka među prvima donela izuzetno važan „investicioni rejting“ u Srbiju. Ovo je potvda sigurnosti i stabilnosti poslovnog modela naše banke, što je za građane i privredu veoma bitan faktor pri odabiru banke, posebno u kontekstu Nedelje štednje koja je ispred nas. Ovo je, takođe, odličan pokazatelj za celu našu zemlju, jer država u kojoj kompanije imaju visoke međunarodne rejtinge je na odličnom putu da i sama u očima međunarodnih investitora brzo dobije viši rejting i željenu investicionu ocenu“,istakao je Igor Anić, član Izvršnog odbora ProCredit banke.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE