Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Priznat sertifikat Srbije NE ZNAČI automatski da možemo u EU

  Odluka Evropske komisije da je digitalni zeleni sertifikat Srbije podudaran sa digitalnim kovid sertifikatom EU ne znači da će srpski državljani koji ga poseduju automatski moći da uđu u sve zemlje Unije.

  Odluka o priznavanju kovid sertifikata iz Srbije, koja u utorak stupa na snagu, ne menja stav pojedinačnih članica EU o tome koje vakcine priznaju, a koje ne.

  Većina članica EU i dalje ne priznaje ruske i kineske vakcine protiv koronavirusa, a koje su mnogi u Srbiji primili, pošto Evropska agencija za lekove (EMA) još nije odobrila njihovu upotrebu.

  Suština je da digitalni kovid sertifikat nije putni dokument i da državljani Srbije koji ga poseduju ne ostvaruju automatski pravo ulaska u EU, navodi EU info mreža.

  Nosioci srpskog sertifikata i dalje moraju da provere da li ispunjavaju konkretne uslove propisane od države članice EU u koju žele da uđu.

  Svaki kovid sertifikat, uz informaciju o primljenim vakcinama, sadrži i podatke o preležanoj bolesti kovid-19 i o PCR ili antigenskom testu.

  Države članice EU postavljaju različite uslove i kada je reč o priznavanju vakcina i po pitanju potvrde o preležanoj bolesti. Pregled ograničenja po državama dostupan je na sajtu https://reopen.europa.eu/en.

  Ključna promena posle odluke Evropske komisije odnosi se na očitavanje QR kodova u kafićima, restoranima, muzejima i drugim ustanovama u članicama EU.

  Građani Srbije sa digitalnim zelenim sertifikatom i do sada su mogli da ulaze u države EU, ali u kafićima, restoranima i muzejima nije bilo moguće očitavanje QR kodova koje su posedovali.

  Povezivanje Srbije sa sistemom digitalnih kovid sertifikata EU znači da će srpski sertifikati biti prepoznatljivi u aplikacijama za verifikaciju u EU, ali i u drugim zemljama koje koriste isti sistem.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE