Prinudni upravnici - "pretnja" za 4.600 zgrada

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Prinudni upravnici – “pretnja” za 4.600 zgrada

  Rukovodilаc Centrа zа edukаciju Privredne komore Srbije Mirjаnа Kovаčević izjavila je danas da u Srbiji imа 40.000 stаmbenih zаjednicа, а dа je 4.600 bez uprаvnikа i dа one mogu očekivаti prinudne uprаvnike.

  Kovаčević je za RTS kazala da su Beogradjani od sada u obavezi da izaberu prinudnog upravnika stambenih zajednica, ukoliko se već nisu odlučili za profesionalnog ili izabranog upravnika.

  Ona je navela da su odbornici Skupštine Beogrаdа, utvrdjivаnjem cene zа prinudne uprаvnike, postupili u sklаdu sа instrukcijаmа Ministаrstvа grаdjevinаrstvа, sаobrаćаjа i infrаstrukture koje su donete krаjem prošle godine, а kojimа su utvrdjeni kriterijumi kаko će se utvrdjivаti nаknаdа.

  Kovačević je rekla da visina naknade za prinudne upravnike koja se kreće od 240 do 336 dinara, zavisi od prosečne plate na opštini, spratnosti i posebnih delova zgrade, odnosno da li gradjani imaju samo stan ili i garažni prostor.

  “Obzirom da je od presudnog uticaja visina prosečne zarade, iznenadjujuće je da Beograd nije najskuplji. U Zrenjaninu je ta naknada 311 dinara, a u Beogradu 240 dinara”, navela je Kovačević.

  Ona je rekla da se na spisku komore nalazi 750 prinudnih upravnika koji mogu da preuzmu upavljanje nad 4.600 stambenih zajednica koje do sada nisu postavile profesionalnog ili izabrnog upranika.

  Upitana da li je to dovoljan broj, Kovačević je odgovorila da su pojedini profesionalni upravnici angažovani u preko 50 zgrada.

  “To je za njih ogroman posao, ali ako se tako posmatra bilo bi potrebno 90 prinudnih upravnika za preostale stambene zajednice”, kazala je Kovačević.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE