Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Priča o ruskom matematičaru koji je odbio milion dolara

  Ruski matematičar Grigori Parelman šokirao je svet kad je 2010. odbio da primi nagradu od milion dolara nakon što je rešio jedan od sedam takozvanih milenijumskih problema.

  Radi se o najzahtevnijim savremenim matematičkim problemima, a rešenje bilo kojeg od njih ostavilo bi traga na mnogim granama nauke.

  Palerman je otkrio rešenje Poincareove pretpostavke, teorije koja se bavi problemima na više dimenzija, a za to mu je Matematički institut Klej (Clay) iz Masačusetsa ponudio milion dolara nagrade koje ovaj matematički genije nije želio da prihvati.

  Takođe je odbio i prestižnu Fildsovu medalju koja je u matematičkom svetu ravna Oskaru, piše Gardijan.

  Da bi stvar bila čudnija, on je u to vreme bio nezaposlen, a komšije su ga opisali kao neuredno odevenog i ekscentričnog.

  „Uvek je u istom pohabanom kaputu i pantalonama. Nikad ne skraćuje nokte niti bradu. Dok hoda, stalno je zagledan u tlo“, ispričao je jedan od komšija za ruske medije.

  Time su se morali zadovoljiti jer je sam Perelman odbijao da komunicira s novinarima, čak i kad su kampovali ispred njegove kuće gde je živeo s majkom i sestrom.

  „Ometate me, berem pečurke“, rekao je kratko novinaru koji ga je pozvao mobilnim telefonom.

  Odbijanje nagrade u jednoj od retkih prilika kad bi uopšte progovorio s novinarima objasnio je time da ga „novac i slava ne zanimaju i da ne želi da ga se gleda kao životinju u zoološkom vrtu“.

  Nakon ovakvog odgovora mnogi su ga smatrali čudakom dok gotovo godinu dana kasnije nije napokon izjavio:

  „Ja znam kako upravljati svemirom. Za što bih trčao za milionima dolara?“

   

  Izvor: Guardian, Index.hr

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • nije lud ali je van svega

   ok. sve se slažem sa njim čovek živi u svom svetu koji je van ovoga. ipak ovde mora da se hrani i stanuje a i u rusiji ima gladnih i beskućnika,samo je trebao da pare preusmeri tamo.

  • Bogoje Panajotovic

   Da bi uzeo novac i preusmerio ga na druge adrese, mora da poseduje odredjeno interesovanje za njega. Covek to, ocigledno< nema i nemojte mu nuditi novac, ako zelite da pomognete siromasima - dajte njima taj novac, ovog coveka to NE INTERESUJE.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE