Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Priča o metrou pred izbore – zvuči poznato? Zapravo je PODZEMNI TRAMVAJ

  Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić najavio je da će otpočeti rad na izgradnji podzemnog metroa u ovom gradu, a prošle nedelje je održan prvi sastanak predstavnika Grada i struke.

  Međutim, hrvatski mediji podsećaju da je to priča koja je stara 50 godina. Neki su odmah zaključili da su to prazna obećanja, i da se spominjje samo zato što stižu izbori, prenosi Poslovni dnevnik.

  Poslednje veliko istraživanje napravljeno je 2006. godine. Kako ova portal prenosi, tada je bio zamišljen zagrebački metro koji nikada nije ugledao svetlo dana.

  Prema Bandićevim rečima, „ovo je novi projekat na koji nas je podsetio zemljotres“.

  Ideja je da se tramvaj skloni sa trga da bi taj deo bio namenjen samo pešacima i biciklistima.

  „Onda bi se makao tramvaj s trga i s Ilice koja bi bila samo za pešake i bicikliste. Kompletan prostor bi bio za terase kafića, za druge sadržaje i biciklističke staze. Znači, taj kompletan prostor gde imamo sad tramvaj bi bio za to, a tramvaj pod zemljom”, rekao je prodekan zagrebačkog Saobraćajnog fakulteta, Marko Šoštarić.

  Dekan Građevinskog fakulteta objašnjava da se zapravo radi o podzemnom tramvaju, odnosno spuštanju šina.

  „Na jednom delu grada Zagreba spuštanje tramvaja na nivo -1, -2, zavisno od uslova. To su dubine od -10, -20 metara gde bi se takva trasa izgradila”, kazao je Stjepan Lakušić, dekan Građevinskog fakulteta.

  Iako je Zagreb trusno područje stručnjaci kažu da to neće biti problem jer je tehnologija napredovala. Ali neće ići ni brzo ni lako.

  „To zna da traje i 15 do 20 godina od ideje do prve linije koja bi se pustila. Ovo je prva linija koja bi išla nešto brže i efikasnije, ali ako govorimo o nekom celovitom metro sistemu to traje znatno duže”, objašnjava Lakušić.

  Izvor: Poslovni dnevnik

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE