Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  PREOKRET Saudijske Arabije: Turisti „menjaju“ naftu

  Saudijska Arabija po prvi put otvara vrata stranim turistima, u okviru šireg plana za smanjenje ekonomske zavisnosti od nafte.

  Kraljevstvo će pokrenuti vizni režim za 49 zemalja i ublažiće strogi kodeks oblačenja za turistkinje, iako će od njih ipak biti tražena „skromnost u odevanju“.

  „Otvaranje Saudijske Arabije za međunarodne turiste predstavlja istorijski trenutak za našu zemlju. Posetioci će biti iznenađeni kada vide kakva blaga imamo – pet Uneskovih lokaliteta svetske baštine, živa lokalna kultura i prirodne lepote koje oduzimaju dah“, rekao je ministar turizma Ahmed al Katib.

  Prema njegovim rečima, stranim turistkinjama će biti dozvoljeno da idu bez dugačkih abaja haljina, koje su saudijske žene obavezne da nose u javnosti, ali će od njih ipak biti zahtevano da nose „skromnu odeću“.

  Saudijske vize su do sada bile ograničene i izdavale se samo radnicima, njihovim porodicama i hodočasnicima koji putuju na sveta mesta u Meki i Medini.

  Rijad je prošle godine počeo i da izdaje privremene vize posetiocima koji prisustvuju sportskim i kulturnim događajima, u pokušaju da pokrene turizam. Ali, mnogi smatraju da će ovo kraljevstvo, koje zabranjuje alkohol i ima striktna društvena pravila, biti „teško prodati“ turistima.

  Saudijska Arabija se nada da će obezbediti strana ulaganja u turističku industriju i žele da turizam poraste sa tri na 10 odsto bruto domaćeg proizvoda do 2030. godine.

  Pokretanje turizma je jedna od ključnih stavki reformi krunisanog princa Mohameda bin Salmana, u cilju pripreme najveće arapske ekonomije za postnaftnu eru.

  Cilj saudijske vlade je da do 2030. privuče do 100 miliona poseta godišnje, kako domaćih tako i stranih turista. Ali zemlji nedostaje infrastruktura za smeštaj tako velikog broja turista, a zvaničnici procenjuju da će tokom naredne decenije biti potrebno oko 500.000 novih hotelskih soba širom zemlje.

  Očekuje se da se u ovom sektoru otvori oko milion poslova u turizmu, što je naročito značajno s obzirom na to da u zemlji vlada velika nezaposlenost među mladima.

  https://www.bizlife.rs/lifestyle/afterhour/saudijke-konacno-putuju-bez-dozvole-muskaraca/

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/saudijska-arabija-pokrece-mega-investiciju/

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE