Preminuo novinar Dragoljub Žarković

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preminuo novinar Dragoljub Žarković

  Istaknuti novinar i urednik nedeljnika Vreme Dragoljub Žarković preminuo je u 70. godini, posle kraće i teške bolesti, saopštila je redakcija nedeljnika Vreme.

  Dragoljub Žarković, osnivač je “Vremena” i njegov glavni urednik od 1991. godine. Pre toga bio je novinar i urednik u novinskim kućama “Politika” (1974-1987) i “Borba” (1987-1990). Bio je radijski komentator “Slobodne Evrope” (1993-1998), sarađivao je sa WDR (Nemački narodni radio) i povremeno pisao za čitav niz listova u Evropi ( italijanska “Republika”, austrijski “Standard…)

  Usavršavao se u SAD kao gost Udruženja američkih urednika.

  Bio je autor je više televizijskih emisija i projekata. Kasnije tokom karijere bio je stalni je kolumnista dnevnog lista “Politika” i predavač na Fakultetu političkih nauka gde je bio i član Saveta fakulteta.

  Bio je prvi predsednik Udruženja profesionalnih novinara Srbije iz koga je kasnije nastalo Nezavisno udruženje novinara Srbije i počasni član više međunarodnih medijskih asocijacija.

  Godine 2016. objavio je “Naprednu knjigu” sa podnaslovom “Godine uspona Aleksandra Vučića”.

  “Svi biografski podaci, međutim, nisu dovoljni da dočaraju njegovu uredničku i novinarsku lucidnost, talenat i neverovatnu veštinu komunikacije i harizmu. Redakcija Vremena Žaretovim odlaskom izgubila je sopstveni koren i veliki deo identiteta. Pamtićemo ga po svemu, a najviše po spremnosti da na sopstvenim leđima ponese najveći teret pritisaka i da čak žrtvuje i sebe kako bi poštedeo redakciju i sačuvao njen integritet i kredibilitet”, navela je redakcija Vremena.

  Vreme i mesto komemoracije i sahrane biće objavljeno naknadno.

   

   

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: YT/N1/Screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • Luka

   Veliki čovek, intelektualac, jedan od najistaknutijih srpskih novinara, a pored toga veliki dobrotvor i pravoslavni mirjanin, redovan na bogosluženjima u Crkvi Svetog Marka. Laka mu zemlja. Strašan gubitak za sve nas koji smo ga poznavali i sarađivali s njim, neka mu je laka crna zemlja.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE