Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preminuo glumac Miodrag Radovanović Mrgud

  Glumac Miodrag Radovanović (1929) preminuo je u Beogradu posle kraće, teške bolesti, saopštilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije.

  Poznat i pod nadimkom Mrgud ostvario je čitav niz rola na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta, čiji je bio član, igrao je i u drugim teatrima a po IMDB-u na malim i velikim ekranima ostvario je 154 uloge među kojima su Šicer u seriji „Salaš u malom ritu“, Komadant Libek u „Balkan ekspresu“ Nikola Pašić u „Kolubarskoj bici“, Spiridon u „Boju na Kosovu“…

  Dobitnik je nagrade „Srebrna Arena“ za ulogu Šicera u seriji „Salaš u Malom Ritu“, zatim „Ordena zasluga za narod sa zlatnim vencem“, te nagrade „Ardalion“ za tri epizodne uloge u „Mletačkom trgovcu“.

  Miodrag Radovanović, rodom iz Čačka, osnovnu školu je završio u ovom gradu, a gimnaziju u Kraljevu. Iz Kraljeva, Miodrag je otišao za Beograd gde je studirao slavistiku i agronomiju a završio Pozorišnu akademiju, kasnije preimenovanu u Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu u klasi prof. Mate Miloševića.

  Prvi angažman u pozorištu je dobio još kao student 1952. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, gde je ostao „na daskama“ sve do penzije.

  Nadimak „Mrgud“ dobio je još u osnovnoj školi kada ga je drugar tako nazvao zbog neke nesuglasice.

  Miodrag Radovanović je bio oženjen Radmilom Velicki-Radovanović i ima sina Rastka.

  Izvor: agencije, mediji

  Foto: Youtube

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE