Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Premijerka „recituje“ lekarima: Ostajte ovde…

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da država radi sve kako bi poboljšala položaj zdravstvenih radnika i smanjila njihov odlazak u inostranstvo.

  „Pokušavamo da pospešimo njihovo obrazovanje, odobravanje specijalizacija, da zaposlimo nove ljude, da im povećamo plate i omogućimo bolje uslove rada“, izjavila je premijerka novinarima.

  Prema njenim rečima, problem odlaska lekara iz Srbije ima višestruke uzroke i tu nisu samo u pitanju bolje zarade u inostranstvu.

  „Skoro deset godina u Srbiji su bile zabranjene specijalizacije lekara i sada će nam, kako kaže ministar zdravlja, trebati četiri do pet godina da nadoknadimo to što je neko zabranio usavršavanje“, rekla je predsednica Vlade.

  Ona je navela da male plate u zdravstvu, kao razlog za odlazak lekara u inostranstvo, nisu problem samo Srbije, već svih zemalja u regionu.

  „Ipak, ne mogu da se daju plate koje su konkurentne onima u Švajcarskoj i Nemačkoj, jer troškovi života nisu isti… Tu se radi o platnoj moći i mi se trudimo da to povećamo, u skladu sa našim mogućnostima“, rekla je Ana Brnabić.

  Premijerka je podsetila da je do kraja godine odobreno zapošljavanje ukupno 4.000 medicinskih radnika u zdravstvu Srbije, a odlučeno je i da se plata poveća za deset odsto.

  Ana Brnabić je rekla da se radi na poboljšanju zdravstvene infrastrukture kako bi uslovi u kojima rade lekari i medicinsko osoblje bili što bolji.

  Ona je podsetila da se završava gradnja Kliničkog centra u Nišu, da se „krenulo u tender“ za Klinički centar Srbije, a da se tender sprema i za Klinički centar Vojvodine.

  Premijerka je dodala da nije svejedno u kakvim uslovima rade lekari i da medicinski radnici ne bi ostali u Srbiji ni za platu od 2.000 evra, ako moraju da rade u bolnicama koje izgledaju kao poljske bolnice.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   KC Vojvodine na začelju, kao što je i cela Vojvodina na začelju za kapitalna ulaganja u Srbiji. Mi kao da smo na dnu i nikako da nas primete. Evo već je prošlo 5 godina nove vlasti. Zašto odmah nisu pokrenuli pitanje specijalizacija, sada bismo imali stručne lekare, a ne da čekamo još 5 godina...pa doveka tako.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE