Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Preko Luke Bar se godišnje prokrijumčari dve milijarde cigareta

  Ambasadorka Velike Britanije u Crnoj Gori Karen Medoks iznela je procene da se samo preko Luke Bar svake godine prokrijumčari preko dve milijarde cigareta, koje zatim ulaze na ilegalna tržišta širom Evrope.

  „Procenjuje se da samo šverc cigareta košta ekonomije Zapadnog Balkana preko 300 miliona evra izgubljenih prihoda svake godine. To je novac koji se može potrošiti na škole, bolnice ili puteve, ali umesto toga ide u džepove kriminalaca“, rekla je Medoks na regionalnom sastanku direktora carinskih službi u Budvi.

  Domaćin skupa je Uprava prihoda i carina Crne Gore, uz podršku britanske Uprave prihoda i carina (HMRC), saopšteno je iz ove uprave.

  Medoks je istakla da je preko 40 miliona ilegalnih cigareta otkriveno i zaplenjeno na Zapadnom Balkanu od 2020. godine, kao rezultat saradnje između HMRC i carinskih partnera na Zapadnom Balkanu.

  „Mnogo više miliona cigareta je otkriveno korišćenjem opreme donirane od Ujedinjenog Kraljevstva i zaplenjeno od organa reda koji su prošli obuku britanskih stručnjaka“, rekla je britanska ambasadorka.

  Istakla je, između ostalog, da su stabilnim zemljama potrebne jake demokratske institucije, da bi se borile protiv organizovanog kriminala i korupcije.

  „Organizovane kriminalne grupe ne interesuju ni političke granice ni administrativne podele i nastoje da ih iskoriste, da bi olakšale svoje kriminalne radnje, poput krijumčarenja nedozvoljene i opasne robe“, navela je Medoks. Ona je rekla i da je Zapadni Balkan geografsko čvorište za kretanje migranata, ilegalnih droga, oružja i cigareta u Zapadnu Evropu.

  „Znamo da organizovane kriminalne grupe krijumčare nedozvoljenu robu kroz morske luke Drač i Bar, kao i kopnom iz Grčke i Bugarske.“

  Izvor: Politika, Tanjug

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE