Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predstavljamo BIZtate: otac, muž, heroj VLADIMIR VELIČKOVIĆ

  Supermen, Spajdermen, Betmen… Mnogim mališanima je najomiljeniji super-heroj ipak njihov tata – onaj pored kojeg se osećaju potpuno bezbedno i spokojno. Ipak, baš poput heroja iz filmova, tata je često odsutan jer mora da “spašava svet” i neretko se iz svoje misije vraća umoran i pomalo odsutan.

  Međutim, BIZtata se našao u potpuno drugačijoj ulozi. Usled novonastalih okolnosti, baš kao i svi, bio je primoran da svoju misiju pilagodi kućnim uslovima.

  Kroz našu akciju pod nazivom BIZtate, upravo želimo da pokažemo kako su se u tome snašli. Danas predstavljamo BIZtatu Vladimira Veličkovića, direktora razvoja Chainapp Technologies i analitičara i edukatora u Profit Pointu.

  Kako ste se prilagodili novim uslovima rada?

  Jednog dana žena i ja smo se ujutru spremali na posao, ćerka je odlazila u školu, sin u vrtić, a sledećeg sve se dešavalo za jednim stolom: sastanci, obroci, porodični razgovori. Fantastic Four u dva kvadrata. Supruga i ja za računarima, Sonja prati zadatke na TV-u, a Vojin oko nas smišlja igru sa figurama superheroja.

  S obzirom na to kojim poslom se bavim, a to je unapređenje poslovnih modela za klijente i primena novih digitalnih tehnologija, prilagođavanje je već godinama način rada. Ova situacija samo nas je dodatno uverila u neophodnost konstantnog adaptiranja redovnim promenama. Vrlo brzo kompletan tim iz firme je prešao na remote (što je ranije bila opcija izbora), a onda smo radili sa klijentima da im pomognemo da to isto ostvare. U nekim industrijama je to bilo lako, a negde je bilo potrebno vremena.

  Međutim, ovo prilagođavanje je i primer drugačijeg organizovanja posla, i drugačijeg “work-life balance” modela. Vrlo je moguće da će u mom slučaju ova promena da postane stalna.

  Da li ste otkrili neku SUPER moć?

  Novootkrivena super moć je izvanredan fokus na konferencijski poziv ili pisanje ozbiljnih mejlova dok klinci jurcaju okolo. Srećom, Zoom, koji je postao default program komunikacije, daje opciju izbora pozadine, inače se dešavalo da dok traje online meeting, deca prate razgovor i vešto se “kriju” u pozadini. U baš bitnim situacijama i razgovorima pomagale su slušalice. E to je već poseban mikro svet.

  I još jedna super moć – balansiranje! Sin u jednoj ruci dok gleda TV, a drugom se odgovara na poruke na Slacku ili na mejlove.

  Da li postoje neke pozitivne strane ovakvog načina rada?

  Pre bih mogao da kažem da postoji mnogo više pozitivnih nego negativnih, naravno ipak imajući u vidu da je i moj i posao supruge dozvoljavao gotovo potpuni prelazak na remote. Iako ponekad zahtevno da se koncentrišem na rad u kućnim uslovima, dragoceno je bilo vreme provedeno sa decom.

  To se za sve ove godine nije dešavalo. Uglavnom smo decu viđali kasno popodne i očekivali zajednički, porodični vikend, a sad je svaki dan bio za porodični ručak, za prisniji odnos sa decom.

  Još jedna nemerljiva prednost je potpuni izostanak saobraćajnih gužvi, nervoze po ulicama i kašnjenja. Vreme nam je bilo više na raspolaganju.

  Šta vam je najteže palo?

  Najteže je palo ograničenost kretanja, jer je nekad bitno da se uživo reše određene stvari, kao briga koju smo delili sa klijentima koji su u proizvodnoj ili transportnoj delatnosti i bilo je bitno da se što pre osmisli način da se posao obavlja nesmetano.

  Takođe, mi smo veoma aktivna porodica. Ćera i ja već godina u tandemu vozimo rolere na Adi ili u naselju, ove sezone već je i Vojin stasao za bicikl, pa smo propustili početak proleća koji bi sigurno bio na točkovima negde po Beogradu.

  Savet za sve tate koji su u sličnoj situaciji

  Ovo vreme nas je naučilo da preispitamo neke stavove i prioritete. Da se setimo veština i talenata koje smo zbog užurbanog života ostavili iza nas. Ja sam konačno našao vremena da završim knjigu koju sam spremao četiri godine. I ne samo jednu, već će to biti komplet tri knjige “Biznis bukvar” koja obrađuje teme preduzetništva, biznis modela međunarodnog biznisa… Svako od nas ima skrivene talente u sebi. Super moći za svakodnevni život. Na njima treba raditi.

  Svakako novac i posao su bitni, kao merilo vrednosti, uspeha i kao kreiranje vrednosti kojom se postiže kvalitetniji život, ali taj život se ipak provodi u porodici, sa ženom i decom. Sve se vraća na to. Porodica je ono gde smo provodili sada vreme, kad nismo mogli nigde, i život je ono što se dešava kad nema poziva, mejlova i sastanaka. Zavolite svoju ženu ponovo i pogledajte kakvi su vaši malci genijalci, pravi mini superheroji!

  Izvor: BIZLife

  Foto: Privatna arhiva

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE