Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Predsednik PODRŽAO zabranu MHE u zaštićenim područjima

  Dokument kojim se zabranjuje gradnja mini-hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima poput Stare planine, uskoro će se naći pred Vladom Srbije, obećao je predsednik Aleksandar Vučić na sastanku sa ekološkim aktivistima.

  Iz zgrade Predsedništva Srbije zadovoljni su izašli aktivisti Inicijative „Odbranimo reke Stare planine“, nakon razgovora sa predsednikom, ministrom energetike Aleksandrom Antićem i predstavnicima Ministarstva građevinarstva.

  Aleksandar Panić kaže da je lično zadovoljan ishodom sastanka, ali da se mora nastaviti sa aktivnostima na terenu.

  Predsednik će predložiti da se u zaštićenim područjima zabrani gradnja MHE. Tu svakako spada Stara planina. Da će se u ostalim slučajevima, a to su nezaštićena područja, izvršiti dodatni nadzor kako bi se proverile sve dozvole. Formiraće se komisija da obiđe sve lokacije izgrađenih MHE, kaže Panić.

  Posebna tema sastanka bilo je stanje u selu Rakita gde je bilo najviše problema sa gradnjom vodozahvata za MHE. Dobili smo obećanje da će predsednik posetiti Temsku i Rakitu, a Ministarstvo građevine će poslati inspekciju, kaže Panić.

  Još jedan od učesnika sastanka, dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić, ocenio je razgovor kao vrlo uspešan.

  Predsednik će što pre Vladi Srbije predložiti da se donese zabrana gradnje malih hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima, po čemu bi Srbija bila prva zemlja u Evropi koja je uradila tako nešto i to bi zaista bio jedan veliki korak u zaštiti prirode naše zemlje, kaže Ristić.

  Pred sastanak sa Vučićem predstavnici Inicijative Odbranimo reke Stare planine rekli su da će tražiti zabranu gradnje mini-hidroelektrana na čitavom području Srbije.

  Nakon poslednjih dešavanja na Staroj planini i najavljenog protesta ispred zgrade Predsedništva, predsednik Aleksandar Vučić pozvao je na sastanak predstavnike Inicijative „Odbranimo reke Stare planine“.

  Savez mesnih zajednica Stare planine proglasio je “vanredno stanje” na toj planini, a podršku meštanima staroplaninskog sela pružili su i iz Inicijative Ne davimo Beograd.

  Izvor: Južne vesti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE