Pravdanje troškova za prevoz bez zakonskog osnova

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pravdanje troškova za prevoz bez zakonskog osnova

  Mesečna, dnevna ili karta za jednu vožnju u javnom prevozu, računi iz taksija ili za gorivo sa pumpe u slučaju korišćenja sopstvenog vozila do posla – sve to zaposleni u brojnim preduzećima Srbije prikupljaju i predaju svojim administrativnim službama u slučaju da to poslodavac od njih traži da bi izbegao dodatno oporezivanje obavezne naknade ovog troška zaposlenima.

  To pravilo počelo je da važi posle izdavanja novog službenog mišljenja Ministarstva finansija da se na isplate zaposlenima ne plaća porez na dohodak građana samo u slučaju kada se nastali troškovi mogu dokumentovati odgovarajućom verodostojnom računovodstvenom ispravom. U protivnom, firme koje ne dokažu nastali trošak plaćaće porez na taj iznos.

  Da ne postoji nijedna zakonska odredba koja zaposlene primorava da na takav način pravdaju troškove dolaska i odlaska na posao nedavno je podsetio Sindikat pravosuđa Srbije, koji je čak uputio molbu Vrhovnom kasacionom sudu za objavljivanje stava o pravdanju putnih troškova zaposlenih.

  Beoinfo

  Jer, kako ističu u ovom sindikatu, pravdanje troškova prevoza je besmislena obaveza, a mišljenje Ministarstva finansija o pravdanju tih troškova nije obavezujuće i ne može da bude iznad zakona, piše Politika.

  „Obratili smo se sudu da konačno razbije dilemu oko svega toga, jer zaposleni nisu dužni da prikupljaju račune za dolazak i odlazak sa rada. To pravo im je priznato samim prisustvom na poslu, što proizlazi i iz ranije presude kasacionog suda. Zato očekujem da sud potvrdi stav koji je izneo u svojim ranijim presudama i koji je u skladu sa zakonskim odredbama“, uverava Slađanka Milošević, predsednica Sindikata pravosuđa, podsećajući da pravosuđe ionako nema prostora za čuvanje pravosudne građe, pa tako ostaje nejasno gde će se čuvati računi za 19.000 zaposlenih u sudovima i tužilaštvima, kao i u zatvorima.

  Pod uslovom da svako od njih donese po jedan račun, to je mesečno 19.000 računa ili godišnje 228.000 papira, podseća ona.

  Pre spornog mišljenja Ministarstva finansija iz 2019. poslodavci su postupali po prethodno izdatim službenim mišljenjima istog ministarstva iz 2015. i 2016, koja su iste odredbe zakona tumačila na drugačiji način – po kojem poslodavac isplaćuje neoporezivu naknadu troškova dolaska na posao za sve zaposlene prema internoj evidenciji, bez potrebe da posebno dokazuje svaki nastali trošak (kao što je slučaj sa troškom službenog putovanja, na primer).

  Izvor: Politika

  Foto: Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE