Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Poznati medijski magnat ide u penziju, naslediće ga sin

  Medijski magnat Rupert Merdok saopštio je da će odstupiti s pozicije predsednika medijskih kompanija Fox i News Corp.

  Ovaj 92-godišnjak je pismom obavestio kolege o ovoj odluci, tvrdeći da je dobrog zdravlja. Najavio je da će u novembru ove godine provesti tranziciju upravljanja kompanijama, tj. da će njegov sin Laklan biti naredni predsednik spomenutih kompanija, za kojeg Rupert kaže da je „strastven i principijelan vođa“.

  Merdok je poručio da je ponosan na ono što je u poslednjih 30 godina postigao sa svojim kolektivom. Prema njegovim rečima, obe kompanije su dobrog zdravlja, kao što je i on sam dobrog zdravlja. Ocenio je da mogućnosti kompanija prevazilaze njihove komercijalne izazove s kojima se suočavaju.

  Deo njegovog velikog medijskog carstva je i televizijski kanal Fox News Channel koji je pokrenut 1996. Merdok je bio izvršni predsednik filmske kompanije 21st Century Fox. Na ovoj poziciji je bio od 2015. do 2019, kada se desilo spajanje 21st Century Foxa i Walt Disneyja.

  Njegovo medijsko carstvo čine i televizijske kuće i novine iz različitih delova sveta, prenosi Fox News.

  Najveća javno poznata nagodba za klevetu

  Merdokov Fox News postao je poznat kao televizijski kanal uglavnom naklonjen konzervativcima. Pozicionirao se kao glavni konkurent i antipod CNN-u i drugim američkim mrežama bliskim demokratskom narativu.

  Nakon dolaska na vlast Donalda Trampa, Fox je sve češće i sve glasnije optuživan da namerno zataškava afere u Beloj kući i neskriveno širi desničarsku propagandu i teorije zavere.

  Kompanije Fox i News Corp prihvatile su u aprilu ove godine sudsku nagodbu i obavezale se da će isplatiti 787,5 miliona dolara proizvođaču mašina za glasanje Dominion voting sistems, koji ih je tužio za klevetu.

  Medijska mreža je tako praktično priznala da su u emisijama iznošene lažne tvrdnje i optužbe da je Dominion nameštao rezultate predsedničkih izbora 2020. godine.

  Nagodba Foxa i Dominiona najveća je javno poznata nagodba za klevetu u istoriji SAD u kojoj je učestvovala jedna medijska kompanija.

  Izvor: Seebiz

  Foto: screenshot, Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE