Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Maske

  Povratak korone: Obavezne maske u zdravstvenim ustanovama i testiranje pacijenata

  Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovida donela je preporuke za postupanje na nivou primarne zdravstvene zaštite i bolničkih ustanova.

  Jedna od donetih preporuka je i obavezno nošenje zaštitnih maski u svim zdravstvenim ustanovama, saopšteno je iz instituta „Batut“.

  Određeno je obavezno testiranje na kovid svih zaposlenih u zdravstvenim ustanovama, ukoliko imaju simptome akutne respiratorne infekcije, i njihova obavezna kontrola i testiranje nakon preležane infekcije.

  Na nivou bolničkih ustanova obavezno je testiranje pacijenata kao uslov za hospitalizaciju, neophodno je testiranje za prijem na hematološka i onkološka odeljenja, kao i odeljenja gerijatrije i odeljenja gde se leče pacijenti sa primarnim i teškim imunodeficijencijama.

  Uvedena je i zabrana poseta bolnicama koje su u nadležnosti Komisija za prevenciju bolničkih infekcija.

  Komisije za prevenciju bolničkih infekcija u zdravstvenim ustanovama su dužne da u narednih sedam dana naprave procenu epidemiološke situacije i daju predlog mera, kao i da redovno prate epidemiološku situaciju.

  U pogledu bolničkih kapaciteta za smeštaj hospitalizovanih pacijenata obolelih od kovida, Radna grupa je zauzela stav da za sada nije neophodno njihovo dodatno proširenje.

  Broj obolelih od novog soja korona virusa u Srbiji je znatno porastao, a u zdravstvenim ustanovama u kojima građani mogu da se testiraju su sve veće gužve.

  Institut za onkologiju i radiologiju Srbije od petka je ponovo zabranio posete toj ustanovi zbog porasta broja obolelih od korona virusa. Neophodno je nošenje maski, kao i PCR test za one koji se primaju na bolničko lečenje.

  Izvor: 021, FoNet

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE