Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  POTVRĐENO: Pašalić novi ombudsman

  Skupština Srbije izabrala je Zorana Pašalića za zaštitnika građana Srbije, koji je dobio podršku 142 poslanika vladajućih stranaka koji su ga i predložili na tu funkciju, a protiv je bilo 20 poslanika.

  Pašalić je pre izbora bio predsednik Prekršajno-apelacionog suda u Beogradu. Na tu funkciju imenovan je 2010. godine. Za sudiju prekršajnog suda imenovan je 2003. godine.

  Opozicija mu je tokom rasprave zamerila zbog toga što je studirao 13 godina sa prosečnom ocenom 6,72.

  Mandat zaštitnika traje pet godina i ista osoba može najviše dva puta uzastopno da bude birana na tu funkciju.

  Obudsman kao nezavisan organ štiti prava građana i kontroliše rad organa državne uprave, organa nadležnog za pravnu zaštitu imovinskih prava i interesa Srbije, kao i drugih organa i organizacija, preduzeća i ustanova kojima su poverena javna ovlašćenja.

  Posle polaganja zakletve pred poslanicima, novoizabrani ombudsman se obratio i novinarima, a evo šta je rekao:

  O radu i studijama

  Gledaću da delujem u okviru floskule koju je izrekao Aleksis de Tokvil, da je „Ustav ledena voda koja hladi političku moć“.

  U vezi sa kritikama opozicije da je studirao više godina, Pašalić kaže da su te godine vezane za njegov rad.

  O Saši Jankoviću

  Ombudsman nije želeo da komentariše svog prethodnika Sašu Jankovića jer je, kaže, Janković sada političar, a on zaštitnik koji ne sme da daje političke izjave.

  Ono što je osnovno, to je da kontinuitet mora da postoji, kao i u svakoj funkciji koja se obavlja, preuzimate predmete, prvo što mi je posao je da pogledam i vidim da li su ti predmeti u skladu sa onim što zakon predviđa, da li su završeni u rokovima. Ako jesu, prvi ću se radovati, ako ne, požurićemo da rešimo.

  Slučaj „Savamala“

  Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa Savamalom, Pašalić je rekao da mu treba malo vremena da pogleda predmet, ali je istakao da će raditi kao i do sada.

  „Nikada se nijedan predmet nisam izdvajao u institucijama u kojima sam radio. Svaki ima svoju težinu. Za nekoga ko je uložio žalbu ili je nešto napisao Zaštitniku, njegov predmet je važniji nego bilo koji drugi. Svi će se predmeti gledati sa podjednakom težinom.“

   

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE