Potražnja udvostručena, hoće li biti vaučera i u 2018?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potražnja udvostručena, hoće li biti vaučera i u 2018?

  Gotovo 50.000 penzionera iskoristilo je ove godine vaučer od 5.000 dinara kojim država treću godinu zaredom subvencioniše turiste ne bi li odmor proveli u Srbiji, podstičući tako domaći turizam.

  U Ministarstvu trgovine za Danas kažu da je od 1. januara do isteka roka 15. oktobra podneto 91.907 prijava što je duplo više nego prošle godine kada je realizovano 46.000 vaučera.

  Dva puta je traženo još novca iz budžeta jer je interesovanje građana bilo izuzetno veliko, ističu u ovom Ministarstvu.

  Od ukupnog broja prijavljenih građana, najviše je bilo penzionera 49.319 ili 53,7 odsto, zaposlenih sa primanjima ispod 60.000 dinara bilo je 32.632 ili 35,5 odsto, a nezaposlenih koji su iskoristili vaučer 9.165, odnosno 10 odsto.

  Građanima je bilo na raspolaganju 916 ugostiteljskih objekta, za trećinu više u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo 635 prijavljenih.

  Najtraženije destinacije su, sada već tradicionalno, Prolom banja, Zlatibor, Banja Koviljača, Kopaonik i Lukovska banja.

  Šta će biti 2018. još ne znaju ni u Ministarstvu jer najpre mora da se sačeka usvajanje budžeta za narednu godinu. U resoru Rasima Ljajića se nadaju da će akcija i naredne godine, kao i prethodnih, početi 1. januara.

  Preduzećemo sve neophodne korake, odmah nakon usvajanja Zakona o budžetu za 2018, da akcija kao i prethodnih godina počne 1. januara, ističu za Danas u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.

  Konkretna istraživanja o tome koliko je ova akcija države doprinela porastu broja turista u našoj zemlji ne postoje, ali je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za prvih devet meseci ove godine domaćih turista u Srbiji bilo za sedam odsto više nego prošle godine.

  U Srbiji je od januara do septembra ove godine bilo 1,23 miliona domaćih gostiju. Ako bi se gledalo po broju ostvarenih noćenja, domaći turisti su zabeležili 4,1 miliona, a najviše su se odlučivali za banje (39 odsto).

  Izvor: Danas

  Foto: A.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE