POTPISANO: Auto-industrija dobija novog giganta, spajaju se Fijat i Pežo

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  POTPISANO: Auto-industrija dobija novog giganta, spajaju se Fijat i Pežo

  Francuski Pežo PSA i italijansko-američki Fijat-Krajsler potpisali su sporazum o spajanju čime će biti formiran četvrti najveći proizvođač automobila u svetu, saopštile su dve grupe.

  Nova spojena firma sa više od 400.000 zaposlenih će imati obrt od gotovo 170 milijardi evra i godišnju prodaju od 8,7 miliona vozila, pod markama Fijat, Alfa Romeo, Krajsler, Sitroen, Dodž, DS, Džip, Lanča, Maserati, Opel, Pežo i Voksal.

  Kako se navodi u zajedničkom saopštenju nova kompanija će sinergijom ostvariti uštedu od oko 3,7 milijardi evra, bez zatvaranja fabrika u okviru ove transakcije.

  Spajanje dve firme treba da se završi za 12 do 15 meseci navodi se u saopštenju.

  Sedište nove kompanije će biti u Holandiji ali će ona ostati kotirana na berzama u Parizu, Milanu i Njujorku.

  Sadašnji predsednik FCA Džon Elkan, naslednik porodice Anjeli, biće predsedavajući novog upravnog odbora dok će Karlos Tavares biti generalni direktor nove spojene grupe.

  Spajanjem će biti ostvarene uštede vezane za tehnologiju, proizvode i platforme koji će predstavljati oko 40 odsto od očekivanih ušteda od 3,7 milijardi, navele su dve grupe u saopštenju.

  Kako se dodaje, uštede će omogućiti novoj grupi da pravi velike investicije u tehnologije i usluge koje se odnose na buduću mobilnost, odgovarajući na izazov propisa oko emisija ugljen dioksida.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP, Michel Spingler

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE