Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potpisano: AIK banka kupuje Sberbank Srbija

  AIK banka je potpisala kupoprodajni ugovor o preuzimanju Sberbanke Srbija, u sklopu širenja poslovanja svoje bankarske grupe na šest tržišta, saopšteno je.

  Ta transakcija je deo zajedničkog ugovora potpisanog između Sberbanke Evrope i AIK banke, Gorenjske banke iz Kranja i AEC Ltd. o kupovini Sberbanke subsidijara u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Mađarskoj čija ukupna aktiva iznosi 7.329 milijarde evra.

  Predsednica Izvršnog odobra AIK banke Jelena Galić rekla je da, posle uspešno realizovanog preuzimanja Alfa banke u Srbiji i Gorenjske banke u Sloveniji, ova akvizicija predstavlja još jedan izuzetno važan korak u daljem razvoju AIK banke, ali i svojevrsnu potvrdu njenog dosadašnjeg poslovanja.

  „Jačanje prisustva u zemljama u kojima već poslujemo, ali i širenje poslovanja naše bankarske grupe na nova tržišta, u skladu je sa našim strateškim opredeljenjem da se pozicioniramo kao jedna od vodećih bankarskih grupacija u regionu Centralne i Istočne Evrope. Pored rasta poslovanja, naš primarni cilj ostaje da klijentima, kako postojećim tako i novim, pružamo najkvalitetnije korisničko iskustvo kroz inovativne i savremene bankarske proizvode kreirane u skladu sa njihovim realnim potrebama“, istakla je Galić.

  Posle realizaciji procesa akvizicije Sberbanke subsidijara u Srbiji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Republici Srpskoj i Mađarskoj, AIK banka biće na čelu regionalne bankarske grupacije čija veličina aktive prelazi 11 milijardi evra.

  Sa ovom akvizicijom, AIK banka nastavlja svoje poslovanje sa jakom kapitalnom osnovom i veličinom aktive koja je pozicionira među prvih pet banaka na domaćem tržištu u Srbiji, sa tržišnim učešćem od 8,3 odsto.

  Iz Sberbanke je saopšteno da je postignut dogovor sa grupom investitora o prodaji ćerki-banaka u istočnoj i centralnoj Evropi, i da je ukupna vrednost ugovora oko 500 miliona evra.

  Kako objašnjavaju u banci, doneta je odluka da se smanji prisustvo u centralnoj i istočnoj Evropi kako bi se usredsredili na nova tržišta i nove biznis modele. Po postojećem modelu u sklopu Sberbanka Evropa nastavlja da radi samo Sberbanka Češka, prenosi Sputnjik.

  Završetak transakcije se očekuje tokom 2022. godine, po dobijanju saglasnosti nadležnih nacionalnih i evropskih regulatornih tela, navodi se u saopštenju AIK banke.

  AIK banka je jedna od vodećih banaka u Srbiji sa sedištem u Beogradu i tradicijom od 45 godina, a od 2019. godine postaje prva banka iz Srbije koja je iskoračila na tržište Evropske unije. Predstavlja jednu od vodećih finansijskih institucija u regionu, sa kompletnom ponudom finansijskih rešenja za privredu i stanovništvo, širokom mrežom filijala i naprednim digitalnim proizvodima.

  Banka je na kraju prošle godine imala aktivu od 2,1 milijarde evra i depozite od 1,7 milijardi evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE