Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Potpisan Sporazum o elektronskoj evidenciji o državljanima Srbije: Šalteri i papirologija konačno postaju prošlost

  Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, koji predviđa uspostavljanje elektronske evidencije o državljanima Srbije, potpisali su danas resorni ministri Nebojša Stefanović i Branko Ružić.

  Kako je saopštila Vlada Srbije, sporazumom se stvaraju uslovi da javna uprava objedini osnovne podatke građana u elektronskom obliku na jednom mestu kako bi ubrzala rešavanje njihovih zahteva, jer više ne moraju da pribavljaju dokumenta, poput izvoda iz matične knjige rođenih i uverenja o državljanstvu, već ih službenici pribavljaju po službenoj dužnosti.

  U prethodnom periodu Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je pokrenulo prepis u elektronski oblik svih matičnih knjiga koje vode jedinice lokalnih samouprava i ti podaci će do kraja godine biti u Centralnom registru matičnih knjiga, koji je u nadležnosti tog ministarstva, piše u saopštenju.

  Dodaje se da će od danas zahvaljujući MUP-u početi proces upisa podataka i iz Knjige državljana Srbije u Centralni registar.

  Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da država konačno postaje servis građana i da oni više neće biti kuriri koji trče od šaltera do šaltera sa gomilom papira u rukama.

  Šalteri i papirologija konačno postaju prošlost. Sada je 21. vek i gradjanima i privredi moramo da olakšamo život, a ne da budu robovi birokratije„, kazala je Ana Brnabić i dodala da su elektronski servisi jedan od prvih alata u borbi protiv korupcije.

  Ocenila je da ako matične knjige nisu u elektronskom obliku ne može se razmišljati o poboljšanju uslova poslovanja i uvodjenju više elektronskih servisa za privredu i građane.

  Izvor: BIZLife/Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Sany

   Da,da..a kad odete nesto da zavrsite oni vas pitaju hocete li sami da donesete izvode ili sta vec treba ili cete da cekate i do mesec dana dok oni to pribave po sluzbenoj duznosti?!I sta ste vi onda pojednostavili....nista...

   • kvazi digitalizacija

    Bravo, tačno je tako! Uzalud smo se nadali da će se zaista nešto promeniti, pojednostaviti i ubrzati. Ništa od toga.

  • Pravoslavac

   Narod jos uvek, kao mis gricka svoje poslednje parce sira dok se nalazi u drzavnoj klopci i dok ga mediji hipnotisu da je sir jako ukusan i da mis ima svetlu buducnost. Kordinator Brnabicka, sve zajedno sa novim biometriskim dokumentima kompletira mehanizme nevidjenjong elektronskog pracenje i skore buduce brutalne diktature za sve one koji se ne uklapaju u antihriscanske "vrednosti" i zakone.

  • Boris

   Ovo je neistina, jer u praksi uopšte ne funkcioniše, kao i uostalom sve ono čime se oni hvale. Dakle primer: Odem da podignem majci novu zdravstvenu, u međuvremenu se preselila kod mene na novu adresu. Kada sam želeo sa novom ličnom kartom da joj promenim adresu na zdravstvenoj, kažu nisu umreženi moram u Nemanjinu - RFZO po potvrdu da su uneli novu adresu, potom da se vratim kod njih da na osnovu toga unesu nove podatke. Koja je to digitalizacija i umrežavanje? Neveraoatno je da su sada napravili još komplikovanije 100 x. Ranije isprave adresu i izdaju novu knjižicu odmah i to je to, sada se ide na 3 mesta, čekaju redovi...maltretiranje neviđeno. Sve je to super osmišljeno, samo kada bi funkcionisalo, treba neko ko je sposoban da to sve organizuje, a ne partiski nepismeni poslušnici. Dok je to ovako kao sada od svega što piše na žalost nema nista.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE