Postoji naučni razlog: Kraći odmor ćete duže i bolje pamtiti

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Postoji naučni razlog: Kraći odmor ćete duže i bolje pamtiti

  Odmor od dve nedelje mnogo je delotvorniji od kraćeg odmora, na primer od nedelju dana, tu nema dileme. Neki čak kažu da je za kvalitetan odmor potrebno i mnogo više od dve nedelje, jer se telo i um opuštaju tek posle onih prvih desetak dana…

  Naučnici, na čelu sa psihologom Danijelom Kanemanom (Daniel Kahneman) kažu da je i kraći odmor učinkovit, i da kada idete na duže odmore, nećete nužno imati i više uspomena. Oni koji su proučavali naše ponašanje kažu da odmor može da bude poboljšan nekim radnjama pre odlaska i nakon dolaska, kao što su planiranje i proučavanje destinacije, i prepričavanje doživljaja i utisaka kada se vratite kući.

  Kaneman je proveo dobar deo svoje karijere proučavajući način na koji su ljudska iskustva i uspomene povezane jedne sa drugima. U vezi s tim, došao je do zaključka da se ljudska psihologija grubo može podeliti na “doživljavanje sebe” i “pamćenje sebe”. Iskustvo sebe živi u trenutku, a pamćenje sebe gleda na život kao u retrovizoru.

  On dalje smatra da sreća može da bude različito definisana, u zavisnosti na koji deo sebe stavljate akcenat. Ako želite da povećate sreću “doživljavanja sebe”, planirajte dugačak odmor. Ali, ako želite da povećate sreću “pamćenja sebe” – što traje, da vas podsetimo, mnogo duže od “doživljavanja sebe” – dugačak odmor neće imati mnogo uticaja.

  Ljudski mozak pamti ono što je novo, što ranije niste doživeli. Prema Kanemanu, ako se “priča vašeg života” nije mnogo promenila tokom vremena, manje ćete pamtiti detalje. Zato se dešava da život posle, na primer tridesete, tako proleti, iako su dani podjednako dugi. Upadamo u rutine, posao, deca, vikendi, i nema mnogo prostora za pamćenje novih stvari…

  Kada idete na odmor na dve nedelje a ne na sedam dana, verovatno nećete mnogo promeniti “priču”, odnosno ne dovoljno da bi vam ostale uspomene iskustava. Zato će se sve stopiti u jednu uspomenu, i nekoliko trenutaka koji odskaču.

  Naravno, to ne znači da obavezno treba da idete na kratke odmore. Ipak, ako želite doživljaje koje ćete pamtiti, onda su kraći odmori idealni za to.

  [preporucene_vesti ids=”269361, 269167″]

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  Piše: N.V.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE