Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posle neuspelog referenduma, Zaev poručio da su Makedonci za dogovor sa Grčkom

  Na referendum u Makedoniji o promeni imena i evroatlantskim integracijama izašlo je manje od 35 odsto glasača.

  Međutim, premijer Makedonije i lider SDSM Zoran Zaev izjavio je sinoć da su građani na referendumu poručili da treba da se prihvati Dogovor sa Grčkom i da zemlja postane članica EU i NATO.

  Na konferenciji za novinare on je pozvao sve poslanike u makedonskom parlamentu, bez obzira kojoj stranci pripadaju, da nacionalne interese stave iznad partijskih i da podrže ustavne promene.

  Premijer Makedonije je rekao da zna da je za ustavnu promenu imena države potrebna dvotrećinska većina od 80 poslanika i da ostavlja nekoliko dana da se vidi da li može da se postigne, a ako se ne uspe u tome odmah će biti raspisani vanredni parlamentarni izbori.

  „Napravićemo uvid u parlamentu da se vidi da li ima dvotrćinske većine, a ako ima počinju ustavne izmene. Ako nema ide se brzo na prevremene izbore, najverovatnije krajem novembra. To je važno da bi se poštovali rokovi iz Dogovora sa Grčkom“, rekao je Zaev.

  Referendumska koalicija oko vladajućih SDSM i DUI trenutno ima podršku od 71 poslanika.

  Kako je istakao Zaev, evropska Makedonija dobila je više glasova za od bilo kojeg pobednika na bilo kojim parlamentarnim izborima u samostalnoj Makedoniji.

  „Na referendumu je glasalo više od 600.000 a od njih više od 90 odsto je glasalo za i poručili su da Makedonija treba da prihvati dogovor sa Grčkom i postane članica EU i NATO. Da je glasalo 1,1 milion građana, ovi glasovi za bili bi većina“, rekao je Zaev.

  Prema rečima Zaeva, bolji dogovor o rešavanju spora sa Grčkom oko imena ne može se postići i to je svima jasno. „Ne treba da se igramo, sudbina zemlje je u pitanju“, rekao je makedonski premijer u poruci politčkim protivnicima iz opozicionog VMRO DPMNE, čiji je lider Hristijan Mickoski ranije večeras ocenio da je referendum propao i da su građani odbacili Dogovor sa Grčkom.

  Na pitanje da li će podneti ostavku jer nije postignut propisani cenzus na referendumu od 903.000 birača, Zaev je rekao da nema nameru da podnese ostavku, već i da ga broj građana koji su glasali obavezuje da nastavi da Makedonija postane članica EU i NATO.

  Vlada Grčke sinoć je ocenila da je na referendumu u Makedoniji većina građana koji su izašli podržala dogovor dve države o rešavanju spora oko imena, ali da ga deo društva gleda sa skepticizmom.

  U saopštenju grčkog ministarstva spoljnih poslova, koje prenose makedonski mediji, ističe se da će Grčka poštovati izbor građana susedne zemlje na referendumu.

  U Makedoniji je juče održan referendum na kojem su se građani izjašnjavali o Dogovoru sa Grčkom kojim je predvideno da njihova zemlja promeni ime u Severna Makedonija, što je uslov za evroatlantske integracije.

  Istovremeno, tim dogovorom koji su julu postigli premijeri Zoran Zaev i Aleksis Cipras, predviđena je garancija makedonskog nacionalnog identiteta, jezika, kulture i državne teritorije.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE