Posle 70 godina: Obnavlja se palata SANU

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posle 70 godina: Obnavlja se palata SANU

  Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) najavila je rekonstrukciju Palate SANU u Knez Mihailovoj ulici, a završetak radova očekuje se 2024. godine, na stogodišnjicu izgradnje tog zdanja.

  Kako se navodi u saopštenju SANU, ta obnova biće prva veća intervencija na objektu posle 70 godina, a izradu projekta vodi grupa arhitekata u kojoj su akademik Milan Lojanica, profesor arhitekture Miodrag Mirković i arhitekta Milan Rašković.

  Lojanica je na konferenciji u SANU rekao novinarima da će projekat rekonstrukcije i unapređenja Palate SANU pratiti konzervacija i revitalizacija svih ključnih elemenata arhitekture, na uličnim fasadama i enterijeru shodno uslovima istorijske zaštite, uz uklanjanje i vraćanje autentičnih elemenata arhitekture u izvorno stanje.

  Istakao je da se Arhiv SANU nalazi u neadekvatnom prostoru, te je i dragocena arhivska građa time ugrožena.

  Prema njegovim rečima, najkompleksniji projektantski zahvat predviđen je za dvorišni deo objekta, u okviru kojeg je potpuno nefunkcionalan atrijumski prostor.

  “Arhitektonskim rešenjem na poziciji atrijuma projektovana je multifunkcionalna, koncertna dvorana, auditorijumskih kapaciteta za 333 posetilaca. Dalje po etažama nižu se adaptirani i osavremenjeni radni prostori namenjeni službama Akademije, odeljenjima Akademije i institutima, a tu su i nizovi kabineta akademika i drugo”, rekao je Lojanica.

  Na poslednjoj krovnoj etaži i podkupolnom prostoru, kako je Lojanica naveo, planirana je nova programska celina – Umetnički centar SANU, zamišljen kao skup radnih prostorija, ateljea, depoa, legata umetničkih dela i prostora namenjenih umetničkim i edukativnim programima.

  Akademik je istakao da će se planiranom rekonstrukcijom Palate Srpske akademije nauka i umetnosti obezbediti značajno tehničko, funkcionalno i estetsko unapređenje, čime se “stiču uslovi da to zdanje postane jedno novo, magnetno mesto susreta i još intenzivnijih dešavanja u oblasti kulture, nauke i umetnosti u našoj sredini, što je u skladu sa njenom programskom orijentacijom za razvoj u budućnosti”.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE