Posle 16 godina "Torlak" pravi vakcine protiv gripa?

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posle 16 godina “Torlak” pravi vakcine protiv gripa?

  Institut za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” od sledeće godine ponovo će početi da proizvodi vakcinu protiv gripa, saznaje Blic.

  Prošlo je 16 godina od kako se na “Torlaku”, našem jedinom proizvođaču cepiva, ne proizvode vakcine protiv gripa. Godinama su sve učestalije spekulacije u vezi sa javnim nabavkama vakcina protiv gripa, kao i sumnje u kvalitet kupljenih cepiva.

  Međutim, kako beogradski list ekskluzivno saznaje, na “Torlaku” su završena glavna pretklinička i klinička ispitivanja, te se od naredne godine očekuju domaće vakcine.

  Institut “Torlak” je u fazi registracije sezonske vakcine protiv gripa, koja se očekuje da bude završena ove godine. Nakon registrovanja, “Torlak” će proizvoditi vakcinu protiv gripa za tržište naše zemlje, potvrđeno je Blicu u ovom institutu.

  Do pre nekoliko godina stavljanje katanca na “Torlak” bilo je skoro izvesno, no ulaganja i pronalazak strateškog partnera, koji je u institut uložio 40 miliona evra, uticali su na to da on ostane u državnim rukama.

  Da bi dobio dozvolu Svetske zdravstvene organizacije za proizvodnju, ovaj institut za imunologiju i virusologiju morao je da napravi određenu količinu vakcina koje su potom klinički ispitane.

  Institut poseduje obučen kadar koji vodi proizvodnju pomenute vakcine. Upravo su zaposleni u institutu proizveli vakcinu protiv gripa za potrebe pomenutih istraživanja, kao i za potrebe registracije, rekli su za Blic u ovom institutu.

  Inače, kako se saznaje, pored sezonske vakcine protiv gripa, “Torlak” uspostavlja i proizvodnju pandemijske vakcine protiv gripa, čime će stanovnici Srbije u potpunosti biti osigurani.

  Izvor: Blic

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Сибињанин

   Сачува нас Боже од вакцина и тровача, идиоти једни

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE