Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posle 100 GODINA – SANU dobija novi izgled (FOTO)

  Zgrada Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU) u Knez Mihailovoj, nakon 100 godina od izgradnje, dobiće novi izgled.

  U planu je kompletna obnova objekta, koja podrazumeva rekonstrukciju prednje i unutrašnje fasade, renoviranje enterijera, kao i proširenje galerije i centralnog dela, na atrijumski deo objekta, objavljeno je na stranici beogradskiprojekti.

  Sam izgled fasada ostaje isti jer je reč o spomeniku kulture i zgradi koja pripada prostornoj kulturno-istorijskoj celini od izuzetnog značaja, Knez Mihailovoj ulici.

  Obnova fasade podrazumevaće rekonstrukciju unutrasnjih fasadnih platana i elemenata dekorativne secesijske i neobarokne arhitektonske plasatike, čija ukupna površina iznosi oko 6.500 m2.

  Autori idejnog rešenja, arhitekte Miodrag M. Mirković, Milan D. Rašković i akademik Milan Lojanica, najkompleksniji projektantski, a time i graditeljski zahvat predvideli su za dvorišni deo objekta, u okviru kojeg je potpuno devastirani atrijumski prostor. U njega su smestili multifunkcionalnu koncertnu dvoranu u čijem pročelju su formirali centralno holsko-galerijsko predvorje koje je povezano sa ostalim celinama Palate SANU.

  „Iz centralnog hola predviđene su direktne veze sa prostorima sada proširene Galerije likovne i muzičke umetnosti SANU i Galerije nauke i tehnike, dok se pravolinijskim kretanjem ka unutrašnjosti objekta nailazi na stepenište kao centralni komunikacioni motiv kojim se ostvaruje veza sa parterom i galerijskim delom koncertne dvorane. Njen auditorijumski deo projektovan je za 350 posetilaca. Scenski prostor opslužuju bočne bine, tehničke prostorije, garderoba, prostori namenjeni izvođačima…“, objašnjava Rašković i dodaje da je projektom posebna pažnja posvećena reorganizaciji ključnih funkcionalnih celina akademije poput Biblioteke i Arhiva SANU, Instituta i Odeljenja SANU, svečanih sala, spomen-prostora i celina, Centra za umetničku edukaciju…

  Rekonstrukcija do 2024. godine

  Rekonstrukcija zdanja od oko 18.000 kvadratnih metara podignutog 1924. godine trebalo bi da bude okončana do 2024, na stogodišnjicu njegovog postojanja na tom mestu.

  Ova obnova biće prva veća intervencija na objektu posle 70 godina, otkako je Palata SANU sređena prema projektu arhitekte Grigorija Samojlova, ruskog emigranta.

  Zdanje u Knez Mihailovoj ulici 35 sagrađeno je prema projektu arhitekata Andre Stevanovića i Dragutina Đorđevića, nastalom 1912. godine. Predstavlja monumentalnu arhitekturu Beograda i veliki domet domaćeg građevinarstva s početka 20. veka. U katalog kulturnih dobara palata je upisana 1992. godine.

  Izvor: BIZlife/Politika

  Foto: beogradskiprojekti

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE